Divlji konji kao atrakcija Vana u Turskoj

Izvor: B92, 24.Apr.2016, 11:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Divlji konji kao atrakcija Vana u Turskoj

Dolazak proleća i lepog vremena na područje turskog Vana označava i silazak divljih konja sa planina u niža područja.

S obzirom da vodu teško nalaze u visokim područjima u prelepom Vanu divlji konji primorani su da se spuste niže.. Ove godine su prvi put silazili u velikom broju.

Nikada ranije nije zabeleženo da se na jednom mestu može videti desetak divljih konja koji su uživali u prelepom pejzažu Vana. Engin Avci, meštanin sela Inkoyu koje se nalazi 50 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kilometara od Gevasa u Vanu, rekao je da divlji konji, koji već duže vreme žive u višim predelima, u određenom vremenskom periodu silaze u nizije.

Tada ih, istakao je, mogu videti mještani ali i svi oni koji su čuli za njih i izraze želju da ih vide izbliza. Prema njegovim rečima, u grupi se nalazi oko 40 divljih konja, ali ne pojavljuju se uvek u isto vreme.

"Divlji konji godinama žive na ovom području. Inače, silaze u nizije dolaskom lepog vremena i u potrazi za vodom", objasnio je Avci.

"Ovo su posebne životinje. Potrebno je da ovi konji doprinesu razvoju turizma na ovom području", zaključio je Avci.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.