VELIKI ŠKOLSKI ČAS Da se ovakav zločin nikada i nigde ne ponovi

Izvor: Blic, 21.Okt.2014, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VELIKI ŠKOLSKI ČAS Da se ovakav zločin nikada i nigde ne ponovi

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić prisustvovao je Velikom školskom času u Šumaricama gde je izjavio da je zadovoljan što sve veći broj građana prisusutvuje ovoj manifestaciji.

- Drago mi je što sam ovde i što sve veći broj dece dolazi da nauči nešto važno o našoj istoriji i prošlosti - rekao je Nikolić.

Velikom školskom času pored spomenika streljanim đacima i profesorima Gimnazije prethodio je moleban kragujevačkim novomučenicima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Posle toga, priređen je muzičko-scenski progrаm koji predstavlja izbor stihovа kragujevačkog pisca Vidosаva Stevаnovića iz dosadašnjih izvedenih poema. Nastupili su dramski umetnici iz Beograda i Kragujevca: Tаnjа Bošković, Zlаtа Numаnаgić, Kristinа Simović, Mаrijа Vаsiljević, Isidorа Rаjković, Dаrijа Nešić i Sаšа Pilipović.

Manifestacijom Veliki školski čas, Kragujevac je i ove godine svetu poslao poruku da se nikada i nigde ne ponovi takav zločin iz Drugog svetskog rata, kada su nemačke okupacione snage u gradu i njegovoj okolini straljale hiljade nedužnih muškaraca, žene i dece, među kojima su bili i đaci i profesori Gimnazije.

Nacistički okupatori su 21. oktobra 1941. godine u Kragujevcu, u znak odmazde za gubitke među nemačkim vojnicima, koje su u zasedi pobile zajedničke snage četnika i partizana, streljali blizu 3.000 civila iz Kragujevca i okolnih sela, među kojima su bili i đaci viših razreda gimnazije i njihovi profesori
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.