Tamo daleko, kraj mora

Izvor: RTS, 11.Nov.2012, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tamo daleko, kraj mora

Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, predsednik Srbije Tomislav Nikolić položio vence u mauzoleju na grčkom ostrvu Vido i u "plavu grobnicu". Jednoga dana, neko će u ime Srbije da položi venac i obeleži hiljadu godina, napisao je Nikolić u spomen knjizi na Vidu.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić položio je vence >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u mauzoleju na ostrvu Vido, posvećenom srpskim vojnicima, povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

Nikolić je položio venac i na mornaričkom krstu na Vidu i bacio venac u Jonsko more - "plavu grobnicu" u koju su spuštani posmrtni ostaci srpskih vojnika.

Predsednik Srbije položio je venac u "plavu grobnicu" uz taktove pesme "Tamo daleko", a motor na brodu, na kome je bila delegacija Srbije, bio je ugašen.  

"Ljudi koji ovde leže zauvek su veza Srbije i Grčke. Njihovo herojstvo i vaše dobročinstvo. Ovde je njima bila mala Srbija, a na ostrvu je tada bilo četiri puta više srpskih vojnika, nego što je ostrvo imalo stanovnika", rekao je predsednik Srbije.

Nikolić je istakao da je "prijateljstvo Srbije i Grčke večno" i da se "menjaju vlasti, ali ne i ljudi". On je podsetio na veliko stradanje srpskih vojnika i gostoprimstvo na koje su naišli na Krfu, nakon što su izgladneli, bolesni i iscrpljeni prošli golgotu Albanije. 

Srbi, prema rečima predsednika Nikolića, nikad nisu imali boljeg domaćina, a Krfljani časnijeg gosta.

"Čuvajte svoju zemlju i hvala vam što nas podržavate u čuvanju naše i što podržavate naš put ka Evropskoj uniji", poručio je Nikolić.

Predsednik Tomislav Nikolić je u spomen knjigu na Vidu zapisao: "Uskoro će 100 godina od kako ste zaspali da bi se Srbija probudila. Jednoga dana neko će u ime Srbije da položi venac i obeleži hiljadu godina. A Srbija će da traje".

Poštu srpskim vojnicima odali su i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić i ministar za kulturu i informisanje Bratislav Petković, savetnik predsednika Srbije Marko Đurić, gradonačelnik Krfa Janis Terpeklis i prefekt Krfa i jonskih ostrva Spiros Spiru.

Trepekalis je poručio da su Srbi i Grci oduvek bili prijatelji, o čemu svedoče i brojna bratimljenja njegovog grada sa gradovima u Srbiji.

"Spomenik na Vidu i Srpska kuća dokaz su jakih odnosa i naše podrške za očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije i demokratije", rekao je Trepekalis.

Uz napomenu da je siguran da će dve zemlje i u budućnosti nastaviti tako, Trepekalis je naveo da ima još prostora za unapređenje saradnje, poput ekonomije, trgovine, turizma, kulture. 

Članovi srpske delegacije su, u skladu sa zaključkom Vlade Srbije, a koji je usvojen na inicijativu kabineta predsednika države, na reverima nosili amblem-cvet Natalijina ramonda, sa pozadinom u bojama Medalje za spomen na povlačenje srpske vojske preko Albanije - Albanska spomenica.  

Poseta Srpskoj kući na Krfu 

Predsednik Nikolić posetio je Srpsku kuću na Krfu, kojoj je poklonio unikatni prepis prve strane Mirosavljevog jevanđelja, kao i uramljenu mapu puta prelaska preko Albanije, sa željom da oni postanu deo stalne postavke.

"Ovde, na Krfu i na Vidu, samo Srbi i Grci mogu da govore. Ostali će da obore glavu i da se dive Srbima i Grcima", upisao je predsednik Srbije u knjigu utisaka u Srpskoj kući.

Nikolić je tom prilikom ukazao na veliko prijateljstvo dva naroda, navodeći da nema te sile koja može da ugozi to.

Srbija je odolela svim izazovima, odoleće i ovom koji je sada pred njom dok ima ovakve prijatelje, poručio je Nikolić.

"Imali smo razgovore sa najvišim predstavnicima Grčke, uverili se u ljubav i poštovanje koje Srbi i Grci međusobno gaje i odnos koji se povlači kroz vekove i koji će se provlačiti kroz vekove", rekao je predsednik Srbije, sumirajući posetu Grčkoj. 

Kustos Srpske kuće Ljubomir Saramandić predstavio je predsedniku postavku, uz napomenu da Srbija i njeni građani nikada ne smeju da zaborave da na dnu Jonskog mora leže ostaci 5.000 regruta.

Upravo je zbog toga najčešći utisak posetilaca da svaki građanin Srbije bar jednom mora da poseti ovaj muzej, rekao je Saramandić, dodajući da se broj posetilaca tom zdanju poslednjih godina veoma povećao.

Obilaskom Srpske kuće na Krfu, predsednik Tomislav Nikolić završio je trodnevnu posetu Grčkoj. 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Tamo daleko, kraj mora

Izvor: RTS, 12.Nov.2012, 02:48

Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, predsednik Srbije Tomislav Nikolić položio vence u mauzoleju na grčkom ostrvu Vido i u "plavu grobnicu". Jednoga dana, neko će u ime Srbije da položi venac i obeleži hiljadu godina, napisao je Nikolić u spomen knjizi na Vidu...Predsednik Srbije Tomislav...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.