Za jednim stolom Nikolić, Kitarovićeva, Pahor, Ivanov...

Izvor: B92, 29.Maj.2016, 11:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za jednim stolom Nikolić, Kitarovićeva, Pahor, Ivanov...

Sarajevo -- Plenarni sastanak lidera Brdo-Brioni procesa, na kojem učestvuje i predsednik Tomislav Nikolić, počeo je u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu.

Pored Nikolića, na Samitu učestvuju i njegove kolege iz Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, Slovenije Borut Pahor, Makedonije Đorđe Ivanov, Albanije Bujar Nišani, Crne Gore Filip Vujanović, kosovski predsednik Hašim Tači, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao i članovi Predsedništva BiH.

Specijalni gost je predsednik Italije Serđo Matarela.

Predsednike su dočekali predsednik Predsedništva BiH Bakir Izetbegović i inicijatori procesa Brdo-Brioni predsednici Pahor i Grabar-Kitarović.

Od učesnika, prvi u zgradu Parlamentarne skupštine BiH došli su Tači, Nišani, a zatim Nikolić, s kojim se Grabar-Kitarocić ovog puta samo rukovala, dok se sa Tačijem i dva puta poljubila.

Pre plenarne sednice, koja će biti zatvorena za javnost i posle kojeg će biti prosleđeno saopštenje, održano je zajedničko fotografisanje.

Nikolić je juče doputovao u Sarajevo, gde je učestvovao na predsedničkom panelu Samita 100 biznis lidera jugoistočne Evrope.

To je njegova prva poseta Bosni i Hercegovini od kada je izabran za predsednika Srbije.

Sarajevo je trebalo da poseti u martu ove godine, što bi bila i njegova prva zvanična i bilateralna poseta BiH, ali je otkazana jer je u međuvremenu u Švajcarskoj, po poternici iz Srbije, uhapšen ratni komandant Armije BiH Naser Orić.

Nikolić će se, tokom drugog dana boravka u Sarajevu, na marginama procesa Brdo Brioni, sastati i sa predsednicima Italije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i Albanije, kao i sa članovima Predsedništva BiH.

Proces Brdo-Brioni pokrenule su 2013. Slovenija i Hrvatska kako bi se regionalnom saradnjom i rešavanjem otvorenih pitanja dodatno stabilizovale prilike na jugoistoku Evrope.

Na prethodnim sastancima počasni gosti bili su predsednik Francuske Fransoa Oland, nemačka kancelarka Angela Merkel, predsednik Austrije Hajnc Fišer i američki potpredsednik Džo Bajden.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Sarajevu počeo sastanak lidera regiona

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Maj.2016

U Sarajevu je danas počeo sastanak lidera regiona Procesa Brdo-Brioni, kome osim članova Predsedništva Bosne u Hercegovine (BiH) prisustvuju predsednici Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Albanije, Makedonije i Kosova...Počasni gost ovogodišnjeg sastanka, koji se održava u zgradi parlamenta...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Samit Brdo-Brioni u Sarajevu

Izvor: RTS, 29.Maj.2016

Sastanak lidera regiona Brdo-Brioni proces završen je u Sarajevu zajedničkom porukom da je neophodna izgradnja međusobnog poverenja u regionu. Takođe je istaknuta važnost podrške regiona na putu evrointegracija, ali i uzdržavanju od retorike i delovanja koji podstiču podizanje napetosti...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.