Izvor: Blic, 28.Okt.2016, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Zamolio sam Makedoniju da ne podrži prijem Kosova u UNESKO

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da je makedonskog predsednika Đorđa Ivanova zamolio da principijelno podrži Srbiju i glasa protiv prijema Kosova u UNESKO.

"Zamolio sam da Makedonija brani naše istorijsko nasledje kao što brani svoje", kazao je Nikolić posle sastanka sa Ivanovom u Beogradu.

Nikolić je rekao da Albanci na Kosovu pokušavaju da falsifikuju istoriju, prisvajajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << srpske manastire.

Makedonski predsednik boravi u trodnevnoj poseti Srbije, tokom koje će imati niz susreta sa najvišim zvaničnicima, a takođe će biti organizovan i srpsko-makedonski poslovni forum.

Predsednik Srbije je istakao da su odnosi Srbije i Makedonije veoma dobri i da treba nastaviti njihov razvoj, pre svega u ekonomiji i infrastrukturi.

Nikolić se osvrnuo i na migrantsku krizu, ocenivši da ni Srbija i Makedonija nisu odgovorne za taj talas i da odgovor treba da ponudi EU.

On je ocenio da se Srbija odgovorno suočila sa tim problemom i obezbedila dostojan prihvat i bezbedan prolazak migrantima ka zemljama koje su odredjene kao njihova krajnja destinacija.

"Ponosni smo što je način na koji smo rešavali ovaj problem pozitivan primer koji se navodi u čitavom svetu", naveo je Nikolić.

Ivanov: Ne možemo promeniti istoriju, ali...

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov izjavio je da su Makedonija i Srbija od uspostavljanja diplomatskih odnosa uspele da izgrade iskrene i prijateljske odnose i da je njihov zajednički interes da unaprede saradnju.

Posle razgovora s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, Ivanov je rekao da "u regionu ima previše istorije i mnogo istorijskih dogadjaja i ličnosti koji traže obeležavanje ali da ne treba živeti u prošlosti.

"Potrebno je da se uzajamno poštujemo i učimo iz istorije, ali ne i da živimo u prošlosti...Ne možemo menjati istoriju, ali možemo uticati na budućnost", rekao je Ivanov.

Ivanov je povodom 70 godina od doseljavanja Makedonaca u Vojvodinu, rekao je da izmedju Srbije i Makedonije nema otvorenih pitanja, ali ima različitih vidjenja nekih pitanja što "ne treba da bude smetnja za saradnju u drugim oblastima".

"Nema stabilne Srbije bez stabilne Makedonije"

Članstvo u EU zajednička je težnja Srbije i Makedonije, poručio je predsednik Nikolić i istakao da dve zemlje samo udruženim naporima, kroz stalne konsultacije i razmenu iskustava, mogu da ubrzaju taj proces.

On je naveo da je zajednički interes Makedonije i Srbije da unaprede saradnju u svim oblastima, i da je s predsednikom Srbije posebno razgovarao o jačanju ekonomske saradnje i o ulaganju u infrastrukturne projekte.

Nikolić je poručio da nema stabilne Srbije bez stabilne Makedonije i istakao da će Srbija će uvek biti snažan oslonac svom južnom susedu i prijatelju.

Predsednik je rekao da su politički odnosi Srbije i Makedonije veoma dobri i da su dve zemlje u periodu prepunom različitih izazova pokazale da kroz saradnju i razgovor mogu da spreče i prevazidju sve teškoće.

"Srbija želi stabilne, dobrosusedske odnose sa Makedonijom i unapredjenje saradnje u svim oblastima. Na tome obe strane rade veoma predano i konkretno", naveo je Nikolić i dodao da je poseta predsednika Ivanova Srbiji potvrda obostranog opredeljenja za dalji razvoj ukupnih odnosa.

Navodeći da je Srbija suštinski zainteresovana za stabilnost svih susednih zemalja, Nikolić je rekao da je uveren da će predstojeći parlamentarni izbori u Makedoniji biti održani u skladu s medjunarodnim standardima i da će nova makedonska vlada učiniti sve radi očuvanja stabilnosti u regionu i da će dalje unapredjivati dobre odnose sa Srbijom.

Predsednik je rekao da potencijal za dalji razvoj ekonomske saradnje vidi pre svega u infrastrukturi i enegetici, trgovini i poljoprivredi.

Naveo je i da su srpska manjina u Makedoniji i makedonska manjina u Srbiji pravi i najvažniji most saradnje izmedju dve zemlje, navodeći da veruje da se makedonska manjina u Srbiji dobro oseća.

"Naša želja je da se odnosi dva naroda i dve države i dalje grade na temeljima uzajamnog poštovanja i razumevanja, istoj veri, sličnom jeziku i bliskom zajedničkom poreklu", naveo je Nikolić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.