Nikolić: Nema stabilne Srbije bez stabilne Makedonije

Izvor: Vesti-online.com, 28.Okt.2016, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Nema stabilne Srbije bez stabilne Makedonije

Članstvo u EU je zajednička težnja Srbije i Makedonije, poručio je danas predsednik Tomislav Nikolić i istakao da dve zemlje samo udruženim naporima, kroz stalne konsultacije i razmenu iskustava, mogu da ubrzaju taj proces.

Nikolić je, posle sastanka sa makedonskim predsednikom Đorđem Ivanovim u Beogradu, poručio da nema stabilne Srbije bez stabilne Makedonije i istakao da će Srbija će uvek biti snažan oslonac Makedoniji.

"Srbija želi stabilne, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << dobrosusedske odnose sa Makedonijom i unapređenje saradnje u svim oblastima. Na tome obe strane rade veoma predano i konkretno", naveo je Nikolić i dodao da je poseta predsednika Ivanova Srbiji potvrda toga.

Predsednik je rekao da su politički odnosi Srbije i Makedonije veoma dobri i da su dve zemlje u periodu prepunom izazova pokazale da kroz saradnju i razgovor mogu da prevaziđu sve teškoće.

Nikolić je, navodeći da se region suočava sa katastrofalnom migrantskom krizom, rekao da Srbija i Makedonija nisu odgovorne za migrantski talas ka Zapadnoj Evropi, da ne mogu ni da ga zaustave ni ublaže, te da je na potezu EU koja ima mehanizme i novac.

"Ponosni smo što je način na koji smo rešavali ovaj problem pozitivan primer koji se navodi u čitavom svetu", naveo je Nikolić.

Nikolić je Ivanovu preneo da je prijem Kosova u UNESKO za Srbiju apsolutno neprihvatljiv i zamolio ga da Makedonija principijelno podrži Srbiju glasanjem protiv članstva Kosova u UNESKO.

"Rekao sam predsedniku da je paradoksalno da Albanci govore kako su manastiri njihovi, a te iste manastire KFOR i kosovska policija čuvaju i štite upravo od njih samih", naveo je Nikolić.

Naveo je i da su srpska manjina u Makedoniji i makedonska manjina u Srbiji pravi i najvažniji most saradnje između dve zemlje, navodeći da veruje da se makedonska manjina u Srbiji dobro oseća.

 "Naša želja je da se odnosi dva naroda i dve države i dalje grade na temeljima uzajamnog poštovanja i razumevanja, istoj veri, sličnom jeziku i bliskom zajedničkom poreklu", naveo je Nikolić.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić,   Kandidatura Srbije

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.