ZABRANA USTAŠKOG KONCERTA Švajcarci stopirali prodaju karata za Tompsonov nastup

Izvor: Blic, 26.Jul.2016, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"ZABRANA USTAŠKOG KONCERTA" Švajcarci stopirali prodaju karata za Tompsonov nastup

U Švajcarskoj je zaustavljena prodaja ulaznica za koncert hrvatskog kontroverznog pevača Marka Perkovića Tompsona, jer deo javnosti upozorava da se radi o šovinisti koji veliča ustaše.

Švajcarski mediji javljaju o odluci o povlačenju karata za Tompsonov koncert iz ponude firme "Startiket".

"Noje ciriher cajtung" nedavno je nazvao Tomposna "bardom mržnje" i preneo da ga mladi socijalisti u Švajcarskoj napadaju kao "neprijatelja slobodnog i demokratskog društva" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i traže zabranu koncerta.

Oni su poslali otvoreno pismo Gradskom vijeću Šlierena upozoravajući da je "otvoreni rasizam u jednom demokratskom društvu poput Švajcarske nedopustiv i da širi bes i mržnju."

Organizatori koncerta objašnjavaju da je prodaja ulaznica stopirana zbog "negativnih reakcija mušterija."

Pročitaj još:

Švajcarski mediji navode da je Marko Perković Tompson "povezan sa nacionalističkom scenom u Hrvatskoj", te da je negativno "upao u oči" pozdravom "Za dom spremni!", koji "slavi fašistički ustaški režim".

Od koncerta "peru ruke" sada i oni koji su navedeni kao sponzori.

Trgovački lanac "Kup" i Švajcarska pošta tvrde da nemaju ništa sa Tompsonovim koncertom i pravdaju se da nemaju pojma odakle njihova imena na plakatima.

Obe firme "trljaju oči" u neverici na pitanje o ovom skandalu i tvrde da ne postoji nikakav angažman u vezi sa koncertom, odnosno Tompsonom.

U Švajcarskoj navode da "nemaju nikakve veze sa koncertom i da je njihov logotip zloupotrebljen".

Nedavno se oglasio i istoričar Stefan Ditrih, koji upozorava da Marko Perković, alias Tompson, "simbolizuje ekstremni hrvatski nacionalizam".

Neke njegove pesme ne govore samo o ratu iz devedesetih godina, već i o takozvanoj "Nezavisnoj Državi Hrvatskoj" - Hitlerovoj i Musolinijevoj satelitskoj državi.

Tompson se u više navrata rugao žrtvama i relativizovao zločine ustaške države, navodi Ditrih.

Uprkos tome, on je u Hrvatskoj i u delovima hrvatske dijaspore popularan.

KOLINDA OPET ŠOKIRA Hrvatska predsednica na slici sa osvedočenim srbomrscem

Kao primer za to Ditrih navodi koncert iz prošle godine na kome je masa skandirala "Ubij Srbina!" i ukazuje na to da je sve prošlo bez posledica.

Istoričar ocenjuje da je Tompson u Hrvatskoj "dobro politički umrežen", te da su njegovi stavovi "ukotvljeni" u delovima hrvatskog društva - "u zavisnosti od regije".

Ditrih navodi da u Hrvatskoj postoje zakoni kojima bi se veličanje fašizma moglo kazniti, ali da se to ne čini, jer je "odnos Hrvatske prema vlastitoj prošlosti - nekritičan".

On ukazuje i na to da "mlađe generacije Hrvata ništa ne znaju o ustaškoj prošlosti".

Spomenuo je i to da je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović nedavno priznala u intervjuu da sluša pesme Marka Perkovića Tompsona.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Ustaša Tompson nepoželjan u Švajcarskoj

Izvor: Mondo, 26.Jul.2016

U Švajcarskoj je zaustavljena prodaja ulaznica za koncert hrvatskog kontroverznog pevača Marka Perkovića Tompsona, jer deo javnosti upozorava da se radi o šovinisti koji veliča ustaše...Foto: YouTube..  Švajcarski mediji javljaju o odluci o povlačenju karata za Tompsonov koncert iz ponude firme...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.