Vukovarski gradonačelnik: Dvojezične table promenile međunacionalne odnose, ali ne bitno

Izvor: Blic, 01.Sep.2015, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukovarski gradonačelnik: Dvojezične table promenile međunacionalne odnose, ali ne bitno

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava smatra da su međunacionalni odnosi u Vukovaru zategnuti i nisu onakvi kakvi su bili pre nametanja problematike dvojezičnosti, ali se to više oseća u medijima nego u stvarnom životu.

Odgovornost za narušene međunacionalne odnose, prema njegovom mišljenju, snosi onaj ko je problem dvojezičnih tabli i nametnuo.

Penava je rekao da će nakon žalbe vukovarskog Veća srpske nacionalne manjine na doneti gradski Statut kojim nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << predvidjeni ćirilični natpisi na gradskim institucijama, trgovima i ulicama, Ministarstvo uprave taj dokument poslati na Ustavni sud ukoliko se bude držalo dosadašnje politike.

Penava je na konferenciji za novinare objasnio i da gradska uprava Vukovara nije reagovala na nedavnu pojavu nacionalno uvredljivih grafita na lokalima u gradskom tržnom centru, čiji su vlasnici i korisnici mahom Srbi, zato što je grad "prepun grafita koji vređaju bilo većinski hrvatski narod, bilo srpsku nacionalnu manjinu".

Naime, nekoliko lokala osvanulo je nedavno ispisano grafitima "Ubij Srbina", "Vesele ustaše", "Čekamo vas mi Hrvati", kao i kukastim krstovima, ustaškim "U" i drugim nacističkim obeležjima i simbolima.

Upitan da prokomentariše izostanak reakcije grada na grafite Penava je   odgovorio da nije komentarisao ni "činjenicu da je na fasadi osnovne škole na Sajmištu grafit koji veliča zločinca Ratka Mladića".

"Osuđujem svako vređanje pojedinca ili nacije po bilo kojoj osnovi", kaže Penava.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.