Vojska SAD proglasila Asanža za neprijatelja Amerike

Izvor: S media, 27.Sep.2012, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojska SAD proglasila Asanža za neprijatelja Amerike

Američka vojska označila je osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža za neprijatelja države, proističe iz nedavno objavljenih dokumenata obaveštajne službe američkog ratnog vazduhoplovstva, preneli su australijski mediji.

Svaki pripadnik vojske koji kontaktira sa Vikiliksom ili njegovim pristalicama rizikuje da bude optužen za "komuniciranje sa neprijateljem", što je zločin za koji može uslediti, u najgorem slučaju, i "smrtna kazna", navodi se u dokumentima >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << koji su obelodanjeni shodno američkom zakonu o slobodi informisanja.

Asanž je tako svrstan u istu pravnu kategoriju kao teroristička mreža Al Kaida i talibani, navodi australijski list "Ejdž".

Majkl Ratner, američki advokat Džulijana Asanža koji je australijski državljanin, kaže da označavanje Asanža i Vikiliksa kao neprijatelja, može da ima ozbiljne implikacije za Asanža ako bi bio izručen SAD, jer se prema neprijateljima postupa u skladu sa vojnim zakonima.

Asanž je 19. jula zatražio azil u ambasadi Ekvadora u Londunu nakon što je iscrpeo sve opcije u okviru britanskog pravosuđa kako bi izbegao ekstradiciju Švedskoj gde je optužen za silovanje i seksualno zlostavljanje.

On tvrdi da je slučaj u Švedskoj samo deo zavere da mu se sudi u SAD zbog njegovog rada na Vikiliksu, koji je objavio brojna tajna američka dokumenta, što Švedska i Vašington demantuju.

Osnivač Vikiliksa obratio se juče putem video linka predstavnicima Ujedinjenih nacija i tom prilikom je kritikovao američkog predsednika Baraka Obamu za pružanje podrške slobodi govora na Bliskom istoku dok istovremeno "progoni" Vikiliks zbog objavljivanja tajnih diplomatskih depeša.

On je istakao da je Obama, koji je branio slobodu govora u arapskim zemljama prilikom svog obraćanja u UN u utorak, "učinio više na kriminalizaciji slobode govora nego ijedan drugi američki predsednik".

Ekvador je saopštio da je spreman da godinama pruža Asanžu utočište u ambasadi u Londonu ako to bude neophodno.

(Tanjug)

Foto: AP/Beta

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.