Više od 90 odsto građana podržava stav Cerara o arbitrazi

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Avg.2015, 12:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više od 90 odsto građana podržava stav Cerara o arbitrazi

Zaplet, koji se dogodio nakon objavljivanja kompromitovanih transkripta iz Arbitražnog suda, slovenački zvaničnici i mediji nazivaju obaveštajno-špijunskom aferom, a 90 odsto slovenačkih građana podržava stav premijera Miroslava Cerara da arbitražni spor treba nastaviti.

Prema anketi koju je objavio ljubljanski Dnevnik, za nastavak arbitraže, nakon što je Hrvatska odlučila da istupili iz sporazuma, izjasnilo se 91,7 odsto građana, a protiv je 5,4 odsto.

Anketirani >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << građani su prilično podeljeni oko toga ko je odgovoran za aferu - 49 odsto njih smatra, naime, da je za aferu kriva hrvatska obaveštajna služba, dok 43 odsto krivi prisluškivane osobe.

Nakon što je Hrvatska odlučila da istupi iz arbitražnog spora, premijer Zoran Milanović pozvao slovenačkog kolegu Miru Cerara na sastanak, u Hrvatskoj I Sloveniji, kako bi razmotrili mogućnost iznošenje graničnog spora u Piranskom zalivu pred neki drugi međunarodni forum.

Cerar je Milanoviću otpisao da će se rado sastati sa njim, ali tek kada arbitražni spor bude končan, te dodao da je potez Hrvatske “vredan žaljenja”.

Milanović je medijima u Zagrebu, komentarišući takav odgovor, priznao da je bio spreman da ode u Sloveniju, ali da je slovenačka strana na to ne pristaje.

Slovenački predsednik Borut Pahor poručio je zvaničnom Zagrebu da arbitražni sporazum nema alternativu, što je i stav Evropske komisije.

Hrvatska vlada je u četvrtak pokrenula postupak za prestanak Sporazuma o Arbitraži iz 2009. zbog, kako je objašnjeno, toga što je slovenačka stranaka povredila dokument kojim je dogovoren način određivanja kopnene i morske granice.

Skandal je izbio nakon otkrića da su se slovenački sudija u arbitraži Jernej Sekolec i zastupnica Ministarstva spoljnih poslova Slovenije Simona Drenik dogovarali o iznošenju dokumenata u lobiranju kod drugih arbiražnih sudija.

Postoje i teorije da su u skandal upletene stare “udbaške” strukture u obema državama. Slovenci, međutm, smatraju da je skandal delo hrvatskih obaveštajnih službi.

U Ljubljani se veruje da je skandal sa ilegalnim prisluškivanjem zvaničnika Arbitražnog suda namerno izazvala Hrvatska kako bi kompromitovala sporazum i granično rešenje koje bi trebalo da bude objavljeno do kraje godine.

Smatra se, naime, da je očito da to rešenje nije bilo u korist Hrvatske, preneli su slovenački mediji.

U prilog tome je govorio bliski saradnik predsednika Slovenije Matjaž Nemec, koji je kao bliski saradnik tadašnjeg slovenačkog premijera 2009. sarađivao na izradi arbitražnog dokumenta.

Nemec je za Slovenačku TV rekao da je hrvatski pokušaj rušenja arbitražnog sporazuma, u koji je uloženo mnogo napora, unapred pomno planiran.

Prema njegovim rečima, na to ukazuje činjenica da je afera planirana u vreme kada više nije bilo moguće presudno uticati na broj slovenačkih turista u Hrvatskoj.

Pomenuo je da je, prema zvančnim podacima, broj slovenačkih turista u Hrvatskoj ove godine povećan za 10 odsto u odnosu na prošlu godinu.

To se, kaže, sigurno ne bi dogodilo da je afera obelodanjena u aprilu ili maju.

Nemec se zalaže za, kako je rekao, diplomatsku smirenost u odnosima s Hrvatskom, ali je i upozorio da u hrvatskoj politici još deluju ljudi koji vuku trauma iz 90-ih, koji reaguju emocionalno, a ne racionalno.

U delu medija se, međutim, smatra da Hrvatska u slovenačkom ministarstvu spoljnih poslova ima "duboko grlo" koje joj otkriva tajne informacije, ali i onih koji hvale ministra spoljnih poslova Karla Erjaveca I hvale njegov “odličan manevar” postignut javnim sugestijama da Arbitražni sud ne bi trebalo da čeka sa objavom odluke zbog hrvatskih parlamentarnih izbora.

Poznavaoci hrvatske i slovenačke obaveštajne scene, međuitm, smatraju da Zagreb nema službu koja bi mogla tako vešto da prisluškuje Sekoleca i Drenikovu, te veruju da je Hrvatska taj posao prepustila nekim od “velikih sila".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Slovenci podržavaju stav Cerara o arbitraži

Izvor: RTS, 02.Avg.2015

Zaplet koji se dogodio nakon objavljivanja kompromitovanih transkripta iz Arbitražnog suda, slovenački zvaničnici i mediji nazivaju obaveštajno-špijunskom aferom, a 90 odsto Slovenaca podržava stav premijera Miroslava Cerara da arbitražni spor treba nastaviti. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.