Venecuela naložila ambasadi SAD da smanji broj osoblja

Izvor: Blic, 03.Mar.2015, 01:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Venecuela naložila ambasadi SAD da smanji broj osoblja

Venecuela je juče naložila Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Karakasu da u roku od dve nedelje smanji broj osoblja sa 100 na 17 u vreme rastućih tenzija dve zemlje.

"Imaju 15 dana da smanje broj osoblja ambasade na 17", izjavila je ministarka spoljnih poslova Vnecuele Delsi Rodriges posle sastanka sa najistaknutijim američkim diplomatom u Venecueli, Lijom Meklenijem.

Ona je navela da je na SAD da odluče koje će diplomate vratiti kući, dodajući da je cilj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da se napravi balans u odnosu na 17 venecuelanskih diplomata u SAD.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro je proteklih nedelja ponovo optužio SAD da žele da ga svrgnu. Maduro je u subotu objavio da je njegova vlada pritvorila četvoro američkih državljana, među kojima i pilota, zbog sumnje da su špijunirali. Identitet pilota nije obelodanjen.

Kako je naveo Rojters, četvoro američkih misionara, koji su nekoliko dana saslušavani, oslobođeni su.

Američke diplomate u Karakasu nisu iznele informacije o pilotu, kao ni da li su još neki američki državljani, sem misionara, privedeni.

"Nismo zvanično obavešteni", rekao je portparol ambasade SAD.

Maduro je, takođe, rekao da će od američkih građana koji žele da posete Venecuelu biti traženo da podnesu zahtev za vizu.

On je naveo da će Venecuela Amerikancima vizu naplaćivati u istom iznosu koliko SAD naplaćuju vize Venecuelancima, a iznos će morati da se plati u dolarima, iako ta valuta u Venecueli nije široko dostupna.

Maduro je istakao da su svi oni koji požele da dođu u Venecuelu dobrodošli, osim nekolicine američkih zvaničnika kojima će biti zabranjen ulazak u tu južnoameričku zemlju, a među kojima su bivši predsednik SAD Džordž Buš mlađi i republikanski senator sa Floride Marko Rubio.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.