Veliki požar u Narodnom muzeju u Pragu

Izvor: RTS, 12.Feb.2016, 11:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki požar u Narodnom muzeju u Pragu

U centru Praga na Vaclavskom trgu izbio je veliki požar u staroj zgradi Narodnog muzeja koji su nakon dvočasovnih napora uspele da savladaju sve raspoložive vatrogasne ekipe češke prestonice uz pomoć specijalnog vatrogasnog helikoptera.
Zbog trovanja isparenjima u bolnicu je prebačen jedan član obezbeđenja te zgrade.

"Goreo je krov na desnom krilu zgrade i potkrovlje. Požar je zahvatio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 200 kvadratnih metara. Vatrogasci su ostali da gase požar do jutra", objasnila je za list Mlada fronta Dnes portparolka praške Vatrogasne službe Pavlina Adamcova.
Zgrada Narodnog muzeja prazna je zato što se renovira i biće otvorena tek naredne godine.
"Zgrada je bila ispražnjena. Nisu u njoj nikakvi eksponati. To je sreća u nesreći zato što bismo da se požar desio pre nekoliko godina imali veliki problem. Verovatno je požar izbio zbog građevinskih radova na elektroinstalacijama", rekao je češkom radiju Radiožurnal direktor Muzeja Mihal Lukeš.
Tokom dana biće poznata visina štete, a odgovornost za štete tokom renoviranja ima građevinsko preduzeće koje obavlja radove.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Česima gori Nacionalni muzej

Izvor: Mondo, 12.Feb.2016

Veliki požar zahvatio je tokom noći krov češkog Nacionalnog muzeja u Pragu..."Požar je zahvatio oko 200 kvadratnih metara krova i tavana", rekla je AFP-u portparolka vatrogasne brigade Pavlina Adamkova, dodavši da muzejska kolekcija nije bila zahvaćena...Jedan vatrogasac zbog udisanja dima je...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.