VRATIO SE ZLOGLASNI KRVNIK Džihadi Džon u novom videu preti: Uskoro stižem i nastavljam da sečem glave

Izvor: Blic, 23.Avg.2015, 10:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VRATIO SE ZLOGLASNI KRVNIK Džihadi Džon u novom videu preti: "Uskoro stižem i nastavljam da sečem glave"

Britanski Mail on Sunday objavio je danas kratki videozapis na kojem se, kako se veruje, po prvi put od januara pojavljuje Džihadi Džon, najzloglasniji krvnik Islamske države (ID) koji se smatra odgovornim za obezglavljivanje najmanje sedmorice talaca u Siriji.

Snimak ukupno traje minut i 17 sekundi, a na njoj Džihadi Džon, momak iz Londona čije je pravo ime Mohamed Emvazi (27), preti povratkom u Veliku Britaniju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << gde, kako sam kaže, žali da nastavi sečenje glava nevernika.

Poslednji snimak s Emvazijem Islamska država je objavila u januaru ove godine, a tada je prikazan kako likvidira japanskog taoca Kenjija Gotoa. Ovaj najnoviji videozapis navodno je nastao pre dva meseca u blizini grada Deir Ezora na jugoistoku Sirije, teritoriji pod kontrolom ID-a, a snimljen je mobilnim telefonom.

Mail on Sunday objavio je samo isečak bez zvuka od osam sekundi na kojem se vidi Emvazijevo lice. List tvrdi da je preslušao ceo audiozapis koji ide uz originalni snimak u trajanju od spomenutih minut i 17 sekundi, a na njemu se čuje da osoba, za koju se vjeruje da je Emvazi, britanskim naglaskom engleskog jezika govori: 'Nastaviću da sečem glave'.

Snimka su se prvi tajno domogli protivnici ID-a, pripadnici Sirijske oslobodilačke vojske (FSA), koji se ujedno bore i protiv vojske sirijskog predsednika Bašara al-Asada. Oni su je poslali jednom svom kolegi, izvesnom Abu Rašidu, koji trenutno boravi u bugarskom glavnom gradu Sofiji. On je video dao bugarskoj policiji, ali ga je prosledio i jednom aktivisti povezanom s FSA, koji živi u Istanbulu.

Taj je aktivista za Mail on Sunday prepričao je sadržaj videa.

"Gleda u kameru i kaže: Ja sam Mohamed Emvazi i uskoro se s kalifom (al Bagdadijem) vraćam u Britaniju. Zatim spominje odsecanje glava i ubijanje nevernika, a kamera onda prikazuje dvojicu maskiranih muškaraca, izgledaju mu kao telohranitelji", opisuje aktivista.

Britanski list navodi da je isečak videa dat na analizu vodećem ekspertu za mapiranje lica. Reč je o, kako tvrde, bivšem policajcu kojeg sudovi redovno pozivaju kao veštaka. Nakon što je uporedio osobu sa snimka sa ranije poznatim slikama Emvazija, ekspert je rekao da vidi više sličnosti u morfologiji lica i da sve upućuje na to da bi osoba na novom snimku zaista mogla biti Džihadi Džon. Napomenuo je da bi u većini slučajeva sličnost koju je on uočio bila dovoljna za, na primer, izdavanje naloga za hapšenje ili za osuđujuću presudu u sudskom postupku.

Proteklih meseci bilo je niz špekulacija o sudbini Džihadi Džona. Prema jednoj verziji, on se dao beg jer je, nakon što je otkriven njegov pravi identitet, navodno postao pretnja drugim pripadnicima ID-a. Prema drugoj verziji, otišao je na teritoriju ID-a u Libiju. Ako je ova najnoviji snimak autentičan, obe bi se navedene teze mogle pokazati netačnim.

Mail on Sunday na kraju navodi da je snimku proslijedio britanskoj policiji iz koje nisu htjeli komentirati njezin sadržaj.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

POVRATAK DŽELATA "Uskoro stižem i nastavljam da sečem glave"

Izvor: Blic, 23.Avg.2015

Britanski Mail on Sunday objavio je danas kratki videozapis na kojem se, kako se veruje, po prvi put od januara pojavljuje Džihadi Džon, najzloglasniji krvnik Islamske države (ID) koji se smatra odgovornim za obezglavljivanje najmanje sedmorice talaca u Siriji...Snimak ukupno traje minut i 17 sekundi,...

Nastavak na Blic...

Džihadi Džon prijeti da će u Britaniji sjeći glave? (FOTO)

Izvor: Nezavisne Novine, 23.Avg.2015

LONDON - Britanski Mail on Sunday objavio je kratki videozapis na kojemu se, kako se vjeruje, prvi put od januara pojavljuje notorni Džihadi Džon, najzloglasniji krvnik Islamske države (IS) koga smatraju odgovornim za obezglavljivanje najmanje sedmorice talaca u Siriji, uključujući i britanskog...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Džihadista Džon ponovo preti da će nastaviti sečenje glava

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Avg.2015

Džihadista Džon koji je učestvovao u odrubljivanju glava najmanje sedam talaca u Siriji, uključujući dvojicu Britanaca, poručio je da će nastaviti "sečenje glava", objavio je danas britanski Dejli meil..."Vratiću se u Britaniju i nastaviću sa sečenjem glava", navodi se u novom video zapisu...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.