VERA TE NE SPREČAVA DA BUDEŠ ČOVEK Muslimani prikupili novac za uništeno JEVREJSKO groblje

Izvor: Blic, 22.Feb.2017, 21:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VERA TE NE SPREČAVA DA BUDEŠ ČOVEK Muslimani prikupili novac za uništeno JEVREJSKO groblje

Muslimani u SAD prikupili su hiljade dolara za obnovu razrušenog jevrejskog groblja u Misuriju.

Talas antisemitskih pretnji i vandalizama zapljusnuo je SAD početkom ove nedelje.

Na desetine centara jevrejskih zajednica primilo pretnje bombama, ali je u međuvremenu utvrđeno da su lažne.

Nastradalo je 123 godine staro jevrejsko groblje Šesed Šel Emet, na kojem je više od 100 spomenika srušeno i oštećeno.

Zato su grupe "Mpower Change" i "CelebrateMercy >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Muslim" skupile oko 55.000 dolara za saniranje štete na groblju. Organizatori kampanje Linda Sarsur i Tarek el Mesidi rekli su da im je cilj bio da prikupe 20.000 dolara, pa će ostata dati za popravku drugih vandalizovanih lokacija.

- Dok nas ovi besmisleni činovi nasilja ispunjavaju tugom, podsećamo se poruke o jedinstvu, toleranciji i zajedničkoj zaštiti koja stoji u istorijskom ugovoru između Jevreja i prve muslimanske zajednice - stoji u saopštenju ovih grupa.

Američki predsednik Donald Tramp i njegova ćerka Ivanka oštro su osudili antisemitizam.

Federalni istražni biro objavio je da će zajedno sa Odeljenjem za građanska prava pri Ministarstvu pravde sprovesti istragu o "mogućem kršenju građanskih prava u vezi sa pretnjama", preneo je AP.

Bela kuća se oglasila u vezi sa ovom temom nakon što je najstarija Trampova kćerka Ivanka Tramp juče putem Tvitera pozvala na "versku toleranciju" nakon serije pretnji koje su tokom dana upućene centrima jevrejske zajednice.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.