Uzrok nesreće - ljudska greška?

Izvor: Vesti-online.com, 11.Feb.2016, 03:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uzrok nesreće - ljudska greška?

Posle udesa u blizini Rozenhajma, u Gornjoj Bavarskoj, sa deset mrtvih i 100 teže i lakše povređenih putnika, i dalje nema zvaničnih potvrda o uzrocima koji su doveli do sudara.

Međutim, sve ukazuje da je u pitanju bila ljudska greška, kako saznaje dnevnik "Zidojče cajtung" iz dobro obaveštenih izvora. Preliminarna istraga savezne policije i železnice pokazuje da je dispečer dozvolio istovremeni prolazak oba voza iz suprotnih pravaca. Tehničku podršku, koja je trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << da spreči grešku, dispečer je stavio van snage, navodi minhenski list.

Državno tužilaštvo Traunštajn i policija, međutim nisu žurili sa zaključcima, pa nisu želeli ni da komentarišu ove navode iz štampe, jer bi to bila "čista špekulacija i neozbiljno", izjavio je portparol policije. Istraga je još uvek na početku, a sa prvim rezultatima se može računati tek za nekoliko nedelja ili meseci.

Posle nesreće se više nijedan od ukupno 150 putnika ne vodi kao nestao, a takođe se ne računa sa novim ljudskim žrtvama, jer su svi povređeni van životne opasnosti. Spasioci su samo noću prekidali raščišćavanje i potom po danu nastavljali uz pomoć velikog krana iz Fulde nosivosti 160 tona. Pruga između Holckirhena i Rozehajma je i juče bila u prekidu.

Na Ju tjubu se pojavio video-snimak onoga što se dešavalo u prvim minutima posle sudara. Scene su jezive - u mraku se čuje vrištanje i jauci putnika, neki od njih su zaglavljeni ili leže po podu, a svuda je vladao potpuni haos. Ljudi u tim trenucima pomažu jedni drugima i samo pretpostavljaju šta im se koji minut ranije desilo.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.