Uvac: Crni orao među supovima

Izvor: Vostok.rs, 29.Maj.2015, 09:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uvac: Crni orao među supovima

29.05.2015. - Neobičan gost u koloniji lešinara u prirodnom rezervatu "Uvac". Orao crni lešinar, koji je nestao sa ovih prostora pre 120 godina, snimljen je u društvu beloglavih supova

U koloniji beloglavih supova u kanjonu Uvca poslednjih dana primećen je neobičan gost - orao crni lešinar i to u društvu sabraće, beloglavih supova. Oni koji su ga "ulovili" objektivom foto-aparata kažu da je uvek bio na vrhu litice. Znatno je veći, krupniji od beloglavih supova, dostiže >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << težinu do 13-14 kilograma i ima raspon krila od 3,2 do 3,4 metra.

Retka ptica u ovim krajevima izaziva pažnju meštana, a i posetilaca klisure. Najčešće se viđa u neposrednoj blizini "restorana za orlove" (hranilišta) nedaleko od brane HE "Uvac", na Rastokama, na oko 12 kilometara od Nove Varoši putem prema Ivanjici.

Orao crni lešinar je nestao sa ovih prostora pre 120 godina, a inače je prvi u lancu ishrane među orlovima lešinarima - beloglavim supom, belom kanjon i bradanom.

D.G.

novosti


Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.