Izvor: Blic, 24.Jul.2016, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro bivši švedski premijer Torbjorn Feldin

Premijer prve švedske vlade koja nije socijalistička posle Drugog svetskog rata, Torbjorn Feldin, umro je u 91. godini.

Thorbjörn Fälldin har gått ur tiden. Vila i frid. https://t.co/EJP2sEZUqr pic.twitter.com/qVJ2QNfir1

Feldin, koji je vodio Partiju centra, umro je sinoć na svojoj farmi u istočnoj Švedskoj, javila sadašnja šefica stranke Ani Lof.

Kao lider te agrarne partije, on je doveo koaliciju desnog centra na vlast 1976, čime je okončano 40 >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << godina vladavine socijaldemokrata u zemlji.

Njegova vlada je pala dve godine kasnije zbog spora oko nuklearne energije, kojoj se Feldinova partija tada žestoko suprotstavljala.

Feldin je rodjen 24. aprila 1926. u porodici farmera u severnoj Švedskoj. Za sobom je ostavio suprugu i troje dece.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Preminuo Torbjorn Faldin, bivši švedski premijer

Izvor: RTS, 24.Jul.2016

Torbjorn Faldin, bivši premijer u prvoj nesocijalističkoj vladi Švedske posle Drugog svetskog rata, preminuo je u 90. godini. . Kako javlja AP, Faldin, koji je bio lider Partije centra, preminuo je u subotu uveče na svojoj...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.