Umetnička dela koje je inspirisala nauka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Apr.2017, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umetnička dela koje je inspirisala nauka

Umetnost i nauka su oduvek bile usko povezane, što dokazuju i sledeća dela...

Vrisak

Edvard Munk naslikao je Vrisak 1893. godine nakon što je u svom dnevniku zapisao da je bio inspirisan neobičnim, krvavocrvenim nebom koje je video jedne noći dok je šetao sa prijateljima po Norveškoj. Upadljiva atmosfera i činjenica da je Munk bio inspirisan burnim zalaskom sunca dovela su do mnogih teorija šta je izazvalo takvu boju neba, piše Live Science.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Među popularnim tezama se nalazi i da je krivac erupcija vulkana Krakatau 1883. godine u Indoneziji, a najnovija teorija sugeriše da je Munk bio inspirisan retkim sedefastim oblacima, koji su stvorili talasast efekat vidljiv jedino u toku izlaska i zalaska sunca, pogotovo tokom zime.

Ilustracija nauke u umetničkoj formi

Marija Sibila Merijan je oduvek videla stvari koje drugi ljudi nisu. Nemačka umetnica je 1706. godine nacrtala tarantulu koja jede kolibrija. Iako je prvobitna gravura bila kritikovana kao čista fantazija, tarantule ponekad zaista jedu ptice.

Mnogi od Marijinih umetničkih dela su proizašli iz njene dvogodišnje naučne ekspedicije u Surinam od 1669. do 1701. godine. U svojim radovima je prikazivala metamorfoze insekata u detaljima koje nikad ranije nisu viđeni.

Vulkanski zalasci sunca

Vilijam Tarner je poznat po svojim radovima, koji su inspirisani prirodom, a predstavljaju uzburkana mora, scene na mesečini i planinske vrhove. Tarner je, prema podacima iz naučne studije koja je 2014. godine objavljena u časopisu Atmospheric Chemistry and Physics, slikao spektakularne zalaske sunca 1816. godine u Engleskoj.

Inspiracija je proizašla iz erupcije na planini Tambora 1815. godine, jedne od najvećih i najjačih vulkanskih erupcija ikad. Naredna godina 1816. je poznata i kao Godina bez leta ili godina siromaštva kad je nastupila velika hladnoća tokom leta za koju se smatra da je posledica serije vulkanskih erupcija, a konačni udar je zadala upravo erupcija Tambore.

Remek-dela mikroba

Svake godine mikrobiolozi na takmičenju Agar Arta prave kreativna dela kombinujući bakterije i gljivice unutra petrijevih posuda.

Jedno od takvih dela su i Neuroni Mehmeta Berkmena i Marije Penil, koji predstavljaju mapu Njujork Sitija napravljenu od mikroba i gljivica.

Zvezdano nebo

Fizičari iz Nacionalnog autonomnog univerziteta Meksika su podrobrnije istraživali sliku Zvezdano nebo Vinsenta Van Goga i otkrili su da je slikar prikazao turbulentno strujanje, na matematičkom nivou.

Fizičari su ove dokaze pronašli i u drugim slikama koje su nastale kad se Van Gog borio sa svojim mentalnim problemima. Put sa čempresima i Žitno polje s vranama prikazuju istu, veoma prezicnu turbulenciju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.