Ukrajina - iz minuta u minut - 18.04

Izvor: Vostok.rs, 19.Apr.2014, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina - iz minuta u minut - 18.04

19.04.2014. -

 21:05  Peskov: Ruske vojske na jugoistoku Ukrajine nema - Ruske vojske na jugoistoku Ukrajine nema, izjavio je danas u intervjuu za televizijske novinare pres sekretar predsednika Rusije, Dimitrij Peskov.

''Rešiti konflik u Ukrajini mogu samo oni koji su došli na vlast u prevratu, samo oni koji su poslali oružane snage da >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << rasteraju mirne demonstracije, samo oni koji, bez obzira na sporazume, ne žure da povuku trupe'', - naveo je Peskov.

Predstavnici SAD, EU, Ukrajine i Rusije 17. aprila su u Ženevi usvojili dokument koji poziva strane ukrajinskog konflikta da se uzdrže od nasilja.

Pristalice federalizacije Ukrajine protestvuju od početka marta. Kijevske vlasti su objavile početak velike operacije specijalnih snaga na istoku zemlje.



20:50
  Ministarstvo spoljnih poslova Rusije: Evropski parlament ne želi da sagleda činjenice - Rezolucija Evropskog parlamenta, od 17. aprila, o vršenju pritiska Rusije na zemlje ''Istočnog partnerstva'' i destabilizaciju istočne Ukrajine svedoči o tvrdoglavom odbijanju evropskih poslanika da se u svom poslu oslone na zdrav razum i objektivne činjenice, saopštilo je u petak Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

''Stvara se utisak da su poslanici Evropskog parlamenta usvojili rezoluciju u žurbi, pokušavajući da do kraja svog madata ''uđu u istoriju''. Međutim, nakon pregovora četiri strane u Ženevi (Ukrajine, SAD, EU i Rusije) to je bio ''uzaludni hitac'', - navodi se u saopštenju.



19:30
  Ukrajina namerava da vrati Krim - Ukrajina namerava da vrati Krim političkim i diplomatskim putem, izjavio je danas vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Ukrajine, Andrej Dešica, navode mediji.

Šef ukrajinske diplomatije je naveo da njegova zemlja nije promenila svoju poziciju kada je u pitanju Krim. ''Kijev, kao i ranije, smatra Krim svojom teritorijom'', - naglasio je Dešica.

Pripajanje sa Rusijom je izvršeno na osnovu rezultata referenduma na Krimu, 16. marta, kada se više od 96% glasača opredelilo za ulazak regiona u sastav Rusije.



18:20
  Kijev ne namerava da prekine operaciju na istoku Ukrajine - Kijev za sada ne namerava da prekine specijalnu operaciju na istoku Ukrajine a njena intenzivnost će zavisiti od realizacije Ženevskog sporazuma, izjavio je takozvani vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Ukrajine, Andrej Dešica.

17. aprila, u Ženevi je održan sastanak predstavnika Rusije, SAD, EU i Ukrajine o regulisanju ukrajinske krize. Učesnici pregovora su pozvali strane konflikta da razoružaju nezakonite grupe, sve nezakonito zauzete zgrade da se vrate zakonskim vlasnicima, da se oslobode okupirane ulice, trgovi i druga javna mesta u svim gradovima Ukrajine. Takođe, amnestirati sve demonstrante, izuzev onih koji su počinili teška krivična dela.



18:00
  Turčinov i Jacenjuk obećavaju poseban status ruskog jezika - Prava stanovništva, koje govori ruski jezik, biće uvažena prilikom promene Ustava, izjavili su rukovodioci Ukrajine, objavljuju mediji.

Takozvani vršilac dužnosti predsednika Ukrajine, Aleksandar Turčinov rekao je da novi Ustav može omogućiti regionima da koriste ruski jezik kao zvanični jezik. Kako je objasnio vršilac dužnosti premijera Ukrajine, Arsenij Jacenjuk, ruski jezik će dobiti poseban status.

Turčinov i Jacenjuk su takođe uverili da će podržati promene Ustava čiji je cilj usmeren na prenošenje većih ovlašćenja regionima.



17:40
  Nemački političar smatra da su NATO akcije pogrešne - Akcije NATO-a, u uslovima ukrajinske krize su pogrešne, izjavio je danas u intervjuu za nemačke novinare zamenik predsednika Slobodne demokratke partije Nemačke, Volfgang Kubicki.

On smatra da je ''kontraproduktivna i izuzetno opasna činjenica da NATO premešta svoje snage ka takozvanim istočnim granicama, u čemu učestvuje Bundesver''.

Kubicki je takođe pozvao na aktiviranje dijaloga sa Rusijom. ''Veoma visoki stepen podrške Rusa politici predsednika Rusije, Vladimira Putina treba da nas natera da se zamislimo'', - naglasio je on.

17. aprila pres služba NATO-a je saopštila da Alijansa šalje 5 brodova u Baltijsko more kako bi podržala svoje istočno-evropske saveznike.



17:30
  Puškov: PSSE krenula ka ivici evropske politike - Lišivši Rusiju ovlašćenja, Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PSSE) krenula je ka ivici evropske politike jer rešavanje ukrajinske krize nije moguće bez učestvovanja Moskve, izjavio je u petak predsednik Komiteta Državne dume Rusije za međunarodna pitanja, Aleksej Puškov.

10. aprila je PSSE isključila Rusiju, do kraja 2014. godine, iz rukovodećih organa organizacije zbog pripajanja Krima. Ruska delegacija je u znak protesta napustila salu za zasedanje.

Danas će Državna duma Rusije razmotriti nemogućnost nastavka dijaloga u okviru PSSE, dok traju sankcije Rusiji.



17:20
  Objavljena poternica za sinom Janukoviča - Služba bezbednosti Ukrajine objavila je poternicu za Aleksandrom Janukovičem, starijim sinom Viktora Janukoviča kojeg je Vrhovna rada svrgla sa vlasti, saopšteno je na sajtu MUP-a zemlje.

Aleksandar je osumnjičen za službeno falsifikovanje, zloupotrebu dokumenata a takođe i sastavljanje i izdavanje lažnih dokumenata sa teškim posledicama.

Prema saopštenjima medija, stariji sin Janukovića nestao je iz vidokruga policije 23. februara.



17:10
  Šef Saveta federacije Rusije: neće biti uvođenja trupa u Ukrajini - Šef Saveta federacije Rusije (Senat), Valentina Matvijenko smatra da neće biti neophodno uvoditi vojsku u Ukrajinu, zbog istaknutog plana za regulisanje krize u zemlji koji je razrađen u Ženevi, 17. aprila.

Prema rečima Matvijenkove, rešenje je samo u opštem nacionalnom ukrajinskom dijalogu, kompromisu i dijalogu vlasti sa građanima.

Ženevski sporazum poziva strane konflikta da se uzdrže od nasilja, ekstremizma i provokacija, da se razoružaju nezakonite grupe, oslobode zgrade koje su nezakonski zauzete i započne dijalog o ustavnoj reformi.



17:00
  Timošenkova traži od SAD oružje - Bivši premijer Ukrajine, Julija Timošenko obratila se Kongresu SAD sa zahtevom za vojnu pomoć njenoj zemlji, kako bi se zaštitio suverenitet i teritorijalni integritet, objavljuju mediji.

Timošenkova smatra da je Ukrajini potrebno protivazdušno oružje i oružje u borbi sa tenkovima kao i pomoć u vojnoj obuci. ''Takođe nam je potrebna komunikaciona oprema, gorivo za avione i druga vojna oprema'',- navela je političarka.

Istovremeno, Timošenkova je naglasila da pozdravlja rezultate sastanka u Ženevi, predstavnika Ukrajine, SAD, EU i Rusije.



16:50
  EU se nedolično ponašala prema Rusiji, smatra Kurt Lauk - EU se zbog krize u Ukrajini nedolično ponašala prema Rusiji, izjavio je šef Ekonomskog saveta Demohrišćanske unije, Kurt Lauk u Berlinu.

Prema njegovim rečima, Berlinu je potrebno uspostavljanje i održavanje dijaloga sa Moskvom.

Lauk je naglasio da EU i Rusija moraju zajedno da razviju predlog za poboljšanje finansijskog sistema Ukrajine, koji je na pragu bankrotstva.

Demohrišćanska unija je vladajuća partija u Nemačkoj na čijem je čelu kancelarka Angela Merkel.



11:30
  Obama: Ženeva je dala nadu za diplomatsko rešenje ukrajinske krize - Sastanak četiri strane u Ženevi pokazao je da mogućnosti za diplomatsko regulisanje situacije u Ukrajini kao i ranije postoje, izjavio je u četvrtak na pres konferenciji u Beloj kući predsednik SAD, Barak Obama, komentarišući rezultate pregovora ministara spoljnih poslova Rusije, Ukrajine, SAD i EU.

Obama je okarakterisao rezultate pregovora četiri strane kao ''tračak nade''. Prema njegovim rečima, SAD ne razmatraju vojnu varijantu regulisanja krize.

Obama je pozvao Rusiju da iskoristi svoj uticaj kako bi se uspostavio red u Ukrajini.



10:40
  Moskva traži od Kijeva objašnjenje o ograničenju ulaska Rusa u zemlju - Moskva traži od Kijeva zvanično objašnjenje kada su u pitanju nova ograničenja ulaska Rusa u zemlju i ne isključuje primenu mera kao odgovor na to, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Ranije je Pogranična služba Ukrajine ograničila ulazak u zemlju državljanima Rusije muškog pola, uzrasta od 16 do 60 godina. Ograničenje se odnosi i na građane Krima. Dodatne mere kontrole se uvode i kada su u pitanju žene uzrasta od 20 do 35 godina iz Krima i Sevastopolja.

Osobe iz navedenih kategorija mogu da uđu na teritoriju Ukrajine ali samo ako dobiju posebnu dozvolu na granici.



10:20
  Za 80 Rusa u poslednja 24 sata zabranjen ulazak u Ukrajinu - Za više od 80 Rusa je odbijen ulazak u Ukrajinu tokom poslednja 24 sata, kaže Interfaks, pozivajući se na avio kompanije sa letovima za Ukrajinu. 

Ukrajinske vlasti saopštile su bez presedana ograničenja putovanja ruskih građana u četvrtak. Svim muškarcima starosti između 16 i 60 koji putuju bez porodice su sada zabranjeni ulasci u zemlju. 

Mnogi od njih u istočnoj Ukrajini su zabrinuti odlukom, koja bi mogla da ih odseče od rođaka i prijatelja u Rusiji.



09:40
  Mariopol - Dovoženje vojnika helikopterima 

09:20
  Generalni sekretar UN pozdravlja ishode pregovora u vezi Ukrajine - Generalni sekretar UN, Ban Ki Mun pozdravlja rezultate pregovora četiri strane o situaciji u Ukrajini, koji su održani u Ženevi, 17. aprila.

U saopštenju, koje je objavljeno u njegovo ime, navodi se da su učesnici sastanka – Rusija, Ukrajina, SAD i EU uspeli da se dogovore o nekoliko konkretnih, hitnih koraka koji su usmereni na smirivanje situacije i traženje mirnog rešenja krize.

Ban Ki Mun smatra da će sve strane pokazati ozbiljne namere da nastave uzajamnu saradnju uz ispunjavanje postignutih dogovora.



09:10
  Putin i Erdogan razgovarali o Krimu - Predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Turske Redžep Tajip Erdogan su razmenili mišljenja o pitanjima u vezi sa pripajanjem Krima Rusiji, uključujući i pitanja vezana za krimsko-tatarsku zajednicu, saopštila je pres-služba Kremlja. Razgovor je održan na inicijativu turske strane.

U pres službi su rekli da su razmenjena mišljenja o aktuelnim pitanjima rusko-turske saradnje, uključujući i uzajamnu saradnju u energetskoj sferi.



09:00
  Novinar „Slobode“ rizikuje da izgubi posao zbog komentara o Krimu - Praško sedište „Radio Slobode“ je odstranilo sa posla na mesec dana bez plate prilikom eventualnog razgovora o vraćanju na posao novinara Andreja Babickog, koji je na internet publikaciji podržao poziciju Rusije o Krimu.

Povod za kadrovsku odluku je bio komentar u ličnom blogu na sajtu „Eho Kavkaza“, čiji je glavni urednik Babicki. On je, između ostalog, izjavio da je Rusija imala pravo da zaštiti stanovništvo Krima. On je istovremeno napisao i da prava manjine, koja nije saglasna sa pozicijom ruskih vlasti, moraju biti zaštićena.

Babicki radi na „Radio Sloboda“ 25 godina.



08:50
  45 Rusa nije pušteno u Ukrajinu, uključujući žene sa decom - Ukrajinski graničari su vratili u Rusiju 45 Rusa, koji su putovali vozom i hteli da na Vaskrs posete svoje rođake u susednoj zemlji.

Ulazak je zabranjen čak deci i ženama, saopštio je predstavnik granične uprave FSB. Prema njegovim rečima, ponižavajuća situacija za ruske građane se odvijala prema sledećem scenariju: kada je voz stigao u Harkov, Rusima su proverili pasoše. Među onima, kojima je zabranjen ulazak je bilo 5 žena, a neke su bile i sa decom. Objašnjenje zabrane ulaska je zvučalo čudno i neverovatno: „Nema svrhe za boravak u zemlji“.

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ukrajina - iz minuta u minut - 18.04[2014-04-19 10:40:18]

 21:05 Peskov: Ruske vojske na jugoistoku Ukrajine nema - Ruske vojske na jugoistoku Ukrajine nema, izjavio je danas u...

Vaskršnja liturgija – Hram Hrista Spasitelja u Moskvi[2014-04-18 21:15:36]

Dana 19.4.2014 (subota), tačno u 21 čas po lokalnom vremenu (Beograd, Banja Luka, Podgorica), kanal RTR...

Sačuvati sećanje na veterane Velikog otadžbinskog rata[2014-04-18 18:02:12]

Približava se Dan pobede u Velikom Otadžbinskom ratu, a to znači i parada na Crvenom trgu...

Žalosni dan crkvene godine[2014-04-18 17:58:03]

Hrišćani čitavog sveta 18. aprila obeležavaju najžalosniji dan čitave crkvene godine – Strasni ili Veliki Petak....

Taktičke srpsko-ruske vojne vežbe i saradnja pod sumnjom Zapada[2014-04-18 17:53:45]

Unapređenje saradnje

Više od 40 bombi deaktivirali u Srbiji mineri Ministarstva za vanredne situacije RF[2014-04-18 17:38:17]

Mineri Ministarstva za vanredne situacije Ruske Federacije od početka aprila deaktivirali su u Srbiji više od...

Na Veneri pronađeni živi vulkani[2014-04-18 11:23:25]

Međunarodni tim planetologa na čelu sa ruskim naučnikom dokazao je da se na Veneri i dalje...

U Rusiji napravljena leteća meteorološka laboratorija[2014-04-18 11:21:14]

U Rusiji se pojavio jedinstveni avion-laboratorija za proučavanje atmosfere Zemlje. Ona je napravljena na bazi aviona...

Roskosmos – NASA: potpuni raskid?[2014-04-18 11:13:37]

Odbijanje saradnje sa Rusijom od strane NASA pre svega će naneti štetu SAD i njihovom kosmičkom...

Sirija je postigla dramatični antirekord[2014-04-18 11:11:50]

Broj žrtava građanskog rata u toj zemlji je prema nekim podacima premašio 200 hiljada ljudi. Trećina su...


NAJNOVIJE VESTI

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nemački političar smatra da su NATO akcije pogrešne

Izvor: Vostok.rs, 19.Apr.2014

19.04.2014. -..Akcije NATO-a, u uslovima ukrajinske krize su pogrešne, izjavio je danas u intervjuu za nemačke novinare zamenik predsednika Slobodne demokratke partije Nemačke, Volfgang Kubicki...On smatra da je ''kontraproduktivna i izuzetno opasna činjenica da NATO premešta svoje snage ka takozvanim...

Nastavak na Vostok.rs...

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije: Evropski parlament ne želi da sagleda činjenice

Izvor: Vostok.rs, 19.Apr.2014

19.04.2014. -..Rezolucija Evropskog parlamenta, od 17. aprila, o vršenju pritiska Rusije na zemlje ''Istočnog partnerstva'' i destabilizaciju istočne Ukrajine svedoči o tvrdoglavom odbijanju evropskih poslanika da se u svom poslu oslone na zdrav razum i objektivne činjenice, saopštilo je Ministarstvo...

Nastavak na Vostok.rs...

Čižov: Krim će ostati povod za informativni rat

Izvor: Vostok.rs, 19.Apr.2014

19.04.2014. -..Krim će za Evropu ostati povod za informativni rat, izjavio je za ruske novinare stalni predstavnik Rusije u EU, Vladimir Čižov...''Mislim da je Evropa shvatila da je rasprava sa Rusijom oko ujedinjenja Krima beskorisna. Ali će Krim, naravno, ostati povod oko kojeg će se nastaviti...

Nastavak na Vostok.rs...

Peskov: NATO ne treba da se približava ruskim granicama

Izvor: Vostok.rs, 20.Apr.2014, 10:53

20.04.2014. -..Još jedan korak NATO-a ka ruskim granicama će preoblikovati celu evropsku arhitekturu bezbednosti, izjavio je pres sekretar predsednika Rusije, Dimitrij Peskov u intervjuu za ruske novinare...Prema rečima Peskova, proširenje NATO-a će predstavljati ozbiljnu pretnju za Rusiju, jer...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.