Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 27.08.

Izvor: Vostok.rs, 30.Avg.2014, 08:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 27.08.

30.08.2014. -

 Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 27.08. 

- Situacija u Novorusiji - Kijevske snage su njeni genijalni komandiri saterali u nekoliko „kotlova“ odjednom. Teritorija Donjecke Narodne Republike je danas faktički slobodna od kijevskih snaga. U zoni takozvane „antiterorističke operacije“ koju vodi Kijev, pojavila su se tri „kotla“ odjednom – vojska ne može da izađe iz okruženja kod Amrosijevke, Ilovajska i Jelenovke. Na teritoriji >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Ilovajska okružen je bataljon Dnjepar-1. Priznanje njegovog komandira: Mi smo u potpunom prstenu. Komanda laže da smo uzeli Ilovajsk. Kod nas pakao! Nema nikakve pomoći!

Deo drugog kaznenog bataljona Dnjepar-2 takođe je dospeo u okruženje. U krajnje teškom položaju je i 25. aeromobilna brigada. Ona je pretrpela krajnje teške gubitke – preko sto poginulih i pet stotina ranjenih. Pored toga, po podacima Narodne vojske, u okruženju se našao štab 8. armijskog korpusa, tri mehanizovane brigade, 95. aeromobilna brigada, kazneni bataljoni Ajdar, Donbas, Šahtjorsk, bataljoni nacionalne garde i druge jedinice.

Narodna vojska može da se pohvali i potpunom kontrolom nad važnim strateškim položajem Saur-Mogila. Za ovu kotu su se vodile borbe više od dve nedelje. Zahvaljujući njenom zauzimanju, Narodna vojska je dobila mogućnost da napravi dodatni „kotao“ za kijevske snage. U celini od kijevskih snaga je oslobođena čitava teritorija Donjecke i Luganske Narodne Republike duž granice sa Rusijom – sve do Azovskog mora.




U redovima kijevskih snaga u međuvremenu sazreva raskol. Vojnici pod kontrolom Kijeva odbijaju da izvršavaju zločinačke naredbe. A komandir kaznenog bataljona Donbas, Semenčenko, rezigniran nekompetencijom kijevskog rukovodstva, poziva svoje pristalice u pohod na Ministarstvo odbrane Ukrajine.Ukrajina - iz minuta u minut -

- Kijevske snage se usled ofanzive Narodne vojske pripremaju za odbranu Mariupolja - "Hunta priprema odbranu Mariupolja. U grad je došla i  posebna brigada Nacionalne garde - ona što je učestvovala na paradi u Kijevu, te je dovezla i tehniku, koja je takođe učestvovala u paradi. Među tehnikom se nalaze i balističke rakete Točka-U.", navodi se u saopštenju Narodne vojske

- Granica DNR sa Rusijom pod kontrolom Narodne vojske - Iz štaba Narodne vojske DNR je saopšteno da vojska u potpunosti kontroliše celokupnu granicu sa Rusijom. Prema rečima predstavnika štaba, trenutno snage Samoodbrane pod svojom kontrolom drže tri granična prelaza na granici sa Rusijom, prelaze koji se nalaze u Donjeckoj oblasti, Marinovku, Uspenku i Novoazovsk. Istovremeno su nastavljene borbe oko Novoazovska i na drugim delovima granice. „Rano je govoriti i o tome da smo zauzeli grad Novoazovsk“, priznao je predstavnik Samoodbrane. 

- Tenkovi Narodne vojske ušli u Novoazovsk - Tenkovi Narodne vojske su ušli u Novoazovsk i zauzeli su pozicije u zapadnom delu. Ofanziva napreduje po planu, po izveštajima nastavlja se prema Mariupolju. Prema informacijama sa terena na putu od Novoazovska do Donjecka nije uopšte bilo kijevskih snaga. 

- Usled ofanzive Narodne vojske veliki broj zarobljenih i poginulih vojnika kijevskih snaga  - Najmanje 129 vojnika i boraca Nacionalne garde Ukrajine predali su se snagama Samoodbrane u naselju Starbaševo u Donjeckoj oblasti. Na području Kutejnjikova zarobljeno je 94 pripadnika kijevskih vojnih snaga. Ovo je saopšteno iz štaba Narodne vojske DNR.

Grupa kijevskih vojnika ranije je blokirana na području Amvrosijevke i pokušala je danas da se probije iz okruženja u pravcu jugozapada, međutim bila je potisnuta na ranije pozicije, pri čemu je imala 50 poginulih i ranjenih, saopštila je Samoodbrana.

Ranije su snage DNR opkolile četiri brigade kijevskih snaga. Tako je postalo jasno da Samoodbrana planira napad na Mariupolj – ako u tome budu uspeli u opsadi će se naći veliki broj kijevskih snaga, koji su napadali Donjeck. Po mišljenju analitičara glavni zadatak snaga Samodobrane je proboj na Azovsko more.

- Narodna vojska nastavlja sa kontraofanzivom na nekoliko pravaca - Nastavlja se likvidacija snaga kijevske hunte. Geografija rata se menja iz sata u sat. Pad Starobeševa čini beznadežno stanje velike grupe kijevskih snaga u Amvrosijevskom kotlu. Postoji velika verovatnoća što će Amvrosijevksi kotao biti podeljen u dva dela, na linija Amvrosievka-Kutjenovak. Oba lokaliteta su u rukama Narodne vojske. 

Prema vojni eksperti DNR, vreme tokom kojeg oklopna grupa neprijatelja može da izdrži u okruženju je ne više od nedelju dana. Imaju i probleme sa nedostatkom goriva i municije.

Oslobođenje Volnovakha i kontrola nad magistralnim putem M-20 omogućava Narodnoj vojsci da zatvori još jedan veliki, Jelenovskaja kotao, gde se takođe nalazi velika grupa neprijatelja.

Takođe je uspostavljena kontrola nad gradom Novoazovskom i nastavlja se napad na Mariupolj.

Sva bojeva dejstva moćžete pogledati na interaktivnoj mapi iznad


Video vesti:

- Donjeck uživo - (kamera postavljena na zgradi)

- Novoazovsk 



- Borbe kod Ilovajska (kijevske snage)

- Napad Narodne vojske VBR-ovima na pozicije kijevskih snaga kod šahtjorska

- Izveštaj iz Ilovajska

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 27.08.[2014-08-30 07:11:14]

 Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 27.08.  - Situacija u Novorusiji - Kijevske snage su njeni genijalni komandiri...

Rusija će isporučiti Srbiji novu humanitarnu pomoć[2014-08-30 06:56:16]

Pomoć stiže linijom Ministarstva odbrane RF

Dečiji kolektiv iz Srbije će predstaviti u Peterburgu mjuzikl o borbi protiv fašizma[2014-08-30 06:48:31]

Dečiji kolektiv iz Srbije "Kosovski božuri" predstaviće u Sankt-Peterburgu muzikl o borbi protiv fašizma u okviru...

Raport kaplara Momčila Gavrića - 100 godina posle[2014-08-29 05:50:34]

Srbija i Evropa ove godine obeležavaju 100 godina od početka Prvog svetskog rata. Srpski vojnik Momčilo...

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut[2014-08-29 00:01:00]

Strateški cilj - pristup Azovskom moru

Rusija smatra da je vreme da se očisti kosmos[2014-08-28 18:03:47]

Čovečanstvo je uspelo da zagadi, ne samo Zemlju, već i kosmos. Prema rečima stručnjaka, kosmički otpad...

Evropa bira novo rukovodstvo uz miris gnjilog voća i povrća[2014-08-28 17:15:38]

EU će 30.avgusta održati specijalni samit, kako bi odredili svoje novo rukovodstvo. Lideri „Velike Evrope“ moraju...

Parada na Tihom okeanu[2014-08-27 18:55:53]

Krim se priprema da obeleži važan datum. U septembru se navršava pola godine od trenutka sprovođenja...

Srpska istorija za ruske biznismene[2014-08-27 17:43:25]

Institut za slavistiku RAN izdao novu knjigu o istoriji Srbije

Finska i Švedska dozvoliće ulazak na svoju teritoriju NATO snagama[2014-08-27 17:42:21]

Finska i Švedska dozvoliće snagama za brzo reagovanje NATO ulazak na teritoriju ovih zemalja. Ovo je...


NAJNOVIJE VESTI

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 28.08.

Izvor: Vostok.rs, 30.Avg.2014

30.08.2014. -.. Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 28.08. ..Ukrajina - iz minuta u minut -..- Stanje na ratištu u Novorusiji - U toku dana kijevske snage su nastavile sa granatiranjem infrastrukture i naselja Donjecka, Luganska, Makejevke i Ilovajska...Narodna vojska Nvorusije je bila...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.