Ukrajina: Vojska spremna na povlačenje naoružanja

Izvor: Blic, 05.Okt.2015, 10:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina: Vojska spremna na povlačenje naoružanja

Ukrajinske jedinice na području pod kontrolom Kijeva u regionu Luganska završile su danas pripreme za povlačenje oružja kalibra manjeg od 100 milimetara, izjavio je portparol vojne operacije u Donbasu Ruslan Tkačuk.

"Čekamo signal koji će označiti početak stvarne faze povlačenja oružja. Povlačenje bi trebalo da počne danas", saopštio je Tkačuk i naglasio da je primirje u Donbasu "osnova za sporazum o povlačenju oružja kalibra ispod 100 milimetara."

Pripreme >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za povlačenje tenkova "T-64" i "T-72", protivtenkovskog oružja i minobacača kalibra 82 milimetra su završene. Posmatračka misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju /OEBS/ prethodno je odobrila liste naoružanja i rute njihovog kretanja, dodao je isti izvor.

Naoružanje sa linija kontakata trebalo bi da bude izvučeno u roku od 14 dana. Predviđeno je da celokupan proces izvlačenja artiljerijskog oružja, tenkova i minobacača na određena rastojanja traje 41 dan, prenosi TAŠ.

Povlačenje će se odvijati u skladu sa rokom koji je predviđen u mirovnom sporazumu iz Minska pod uslovom da se poštuje primirje i da postoji puna kontrola od strane međunarodnih posmatrača.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.