Uhapšen slovenački haker, tvorac najmoćnijeg virusa

Izvor: Blic, 28.Jul.2010, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen slovenački haker, tvorac najmoćnijeg virusa

U slovenačkom gradu Mariboru je uhapšen 23-godišnji mladić, poznat po pseudonimu "Iserdo", za kojeg se sumnja da je stvorio dosad najmoćniji kompjuterski kod, odnosno virus, kojim je zaraženo više od 12 miliona kompjutera širom sveta i koji je omogućio basnosnovnu zaradu hakerima koji su ga nabavili i njime napali brojne pojedince, više od 1.000 firmi u svetu i 40 banaka.

Hapšenje je usledilo posle petomesečne međunarodne policijske potrage u kojoj su učestvovali >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << agenti kriminalne policije Slovenije, Španije i Američkog federalnog biroa (FBI), pošto je najveće delovanje hakera zapaženo u Španiji, SAD i Kanadi, potvrdili su agenciji AP predstavnici FBI.

Stručnjaci FBI i kolege iz Slovenije i Španije potvrdili su mogućnost više novih hapšenja, a slovenačka agencija STA je za petak najavila konferenciju za novinare na kojoj će biti obvaljeno više detalja.

Veruje se da je mladić iz Maribora bio vodeći u grupi od najmanje tri slovenačka hakera, autora virusa u vidu bazičnog softverskog paketa koji su prodavali najpre po ceni od 500 američkih dolara do 1.300 dolara koliko su koštale dorađene verzije. Veruje se da su oni tako zaradili više od 400.000 dolara. Radi se o Slovencima mlađim od 25 godina ekspertima za informacione tehnologije.

Zahvaljujući njihovim "virusnim paketima", od decembra 2008. napadnute su brojne kompanije i banke u svetu, u čemu je bila najrevnosnija jedna grupa sajber kriminalaca iz Španije koja se dokopala više miliona identiteta širom sveta. Oni su se neometano služili tuđim platnim karticama, bankovnim računima i drugih izvorima novca.

Slovenčka štampa danas piše da je mladića u Mariboru uhapsila slovenačka policija, jer pripadnici stranih policija ne mogu da hapse na slovenačkoj teritoriji.

Stručnjaci FBI su poslati u Maribor da rade na slučaju jer su napadi sajber hakera koji su koristili softverski virus slovenačkih hakera izvedeni i na teritoriji SAD.

Policija je zaplenila više komjutera i druge računarske opreme koji će biti detaljno analizirani.

Prema navodima agencije AP, slovenački tvroci najmoćnijih "virusnih paketa" su imali najviše kupaca u Španiji, gde se izdvojila grupa koja je kupljeni paket nazvala "mariposa" i slala ga elektronskom poštom na milione internet adresa. Oni koji bi otvorili takve poruke, automatski su "dovlačili" virus u svoj računar ili u racunarski sistem, gde je taj "trojanac" brzo skidao poverljive podatke, lozinke, broje platnih kartica...

Klupko sajber kriminalaca počelo je da se odmotava kada su virus "mariposa" lane otkrili komjuterski stručnjaci u Kanadi iz kompanije "Difens intelidžens" i u SAD iz informatičkog centra „Džordžija tek". Oni su ušli u trag španskim hakerima i obavestili nadležne. U daljoj istrazi su pomogli stručnjaci proizvođača antivirusnih programa "Panda sikjuriti" iz Španije.

Prvo su u Španiji marta ove godine uhapšena trojica hakera koje je predvodio "Netkario", a dalja istraga je dovela do Slovenaca, autora dosad najmoćnijih "trojanaca".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.