UN: Više od 2.000 Sirijaca se udavilo u Sredozemnom moru od 2011.

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Sep.2015, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN: Više od 2.000 Sirijaca se udavilo u Sredozemnom moru od 2011.

Više od 2.000 Sirijaca se od 2011. godine udavilo u Sredozemnom moru pokušavajući da se domogne Evrope, izvestio je danas Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava, uz ocenu da se ne nazire kraj građanskom ratu u Siriji.

Ovo je deseti takav izveštaj otkao je pre četiri i po godine rat počeo, i Savet UN za ljudska prava potvao je međunarodnoj zajednici da pomogne sirijskim civilima.

"Globalni neuspeh >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da se zaštite sirijske izbeglice sada se prenosi u vidu krize u južnoj Evropi", ocenjuje se u izveštaju. Takođe se navodi da "civili trpen nezamislive stvari dok svet tome svedoči stojeći", naveo je predsedavajući Saveta, Serđo Pineiro. U dokumentu se poziva na "hitnu akciju" međunarodne zajednice radi zaštite civila.

Izveštaj će biti predstavljen pred Savetom za ljudska prava 21. septembra.

U njemu se pominju zločini brojnih zaraćenih strana u Siriji, među kojima su trupe predsednika države Bašara el Asada, organizacije Islamska država i organizacije Nusra, koju podržava Al Kaida.

Pominju se i nove taktike boraca Islamske države, poput "udri i beži" i saoubilačkih napada, nakon poraza koje su ovoj ekstremističkoj organizaciji naneli kurdski borci uz podršku vazdušnih snaga SAD i njenih saveznika.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

UN: Džihadisti gube osvojene teritorije u Siriji

Izvor: RTS, 03.Sep.2015

Džihadisti Islamske države izgledaju "očajni" jer gube osvojene teritorije u Siriji koje preuzimaju kurdski borci koji se bore protiv ekstremista "u ime humanosti", izjavio je danas Paulo Seržio Pinjeiro, šef komisije Ujedinjenih nacija koja istražuje kršenje ljudskih prava u Siriji. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.