UN: Masakr šiita u Avganistanu mogući ratni zločin

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Avg.2017, 20:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN: Masakr šiita u Avganistanu mogući ratni zločin

Misija UN u Avganistanu saopštila je danas da ubistvo nekoliko desetina osoba, uglavnom šiitskih civila početkom avgusta na severu te zemlje, može da bude označeno kao ratni zločin.

Misija je navela da su talibanski pobunjenici i džihadisti Islamske države ubili 36 osoba u teškom pristupačnom selu na severu Avganistana.

"Ubistva koja su potvrđena iz nekoliko pouzdanih izvora, krše međunarodna humanitarna prava i mogla bi da budu označena kao ratni zločin", >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << navodi se u izveštaju misije UN.

Većina ubistava se dogodila 5. avgusta kada su meštani pokušali da pobegnu iz sela u rukama džihadista.

Avganistanske vlasti su potvrdile vest o ubistu oko 50 meštana i dodale da su nekim žrtvama odrubljenje glave.

Talibani su sa svoje strane demantovali odgovornost za ta ubistva.

Pripadnici Islamske države u Avganistanu pretežno su bivši talibanski borci, kao i članovi raznih pobunjeničkih grupa iz Avganistana i Pakistana.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

UN: Masakr šiita u Avganistanu je RATNI ZLOČIN

Izvor: Blic, 20.Avg.2017

Misija UN u Avganistanu saopštila je danas da ubistvo nekoliko desetina osoba, uglavnom šiitskih civila početkom avgusta na severu te zemlje, može da bude označeno kao ratni zločin...Afghanistan massacre may account to war crime: UN https://t.co/rLlqNHVjzC pic.twitter.com/RHqJP6oxMb..Misija je...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.