U Bugarskoj na prodaju dva nuklearna reaktora

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Dec.2016, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Bugarskoj na prodaju dva nuklearna reaktora

Bugarska traži investitora spremnog da preuzme dva nova nuklearna reaktora i završi projekat za izgradnju elektrane na Dunavu, saopštila je danas Vlada.

Sofija je saopštila i da je ruskom nuklearnom gigantu Atomstrojeksportu platila 601 milion evra naknade za napuštanje projekta 2012. godine.

O ovoj kompenzaciji je odlučio međunarodni arbitražni sud iz Ženeve. Rusija je pristala da ne zahteva isplatu kamate od 130.000 evra dnevno, ako Bugarska izmiri dug pre >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << 25. decembra.

"Imamo platformu i imamo dva reaktora nove generacije od 1.000 megavata", izjavila je danas ministarka energetike Temenužka Petkova i navela da su tri kompanije pokazale interesovanje za projekat.

Ona je dodala da investicija od 2,6 milijardi leva (1,3 milijarde evra) ne sme da bude izgubljena.

Bugarska vlada je od bugarsko-ruskog projekta za novu centralu Belene na Dunavu, stotinak kilometara istočno od Kozloduja, odustala 2012. zbog visoke cene.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.