Turska:U napadima poginule 43 osobe

Izvor: B92, 11.Maj.2013, 15:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska:U napadima poginule 43 osobe

Ankara -- Treća bomba eksplodirala je u turskom gradu Rejhanli, nekoliko sati posle eksplozije dve bombe u kojima je poginulo najmanje 43 osobe, a ranjeno 140 ljudi.

Treća eksplozija se dogodila u gusto naseljenoj oblasti nekoliko stotina metara od centra grada, javila je NTV. Prve dve eksplozije prouzrokovali su automobili-bombe.

Zamenik turskog premijera Bilent Arinč izjavio je da se sumnja da iza eksplozija stoji vlada sirijskog predsednika Bašara Asada, ali da Turska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mora sačekati rezultate istrage pre nego što donese odluku o tome kako da odgovori, prenosi Rojters.

"U velikoj meri smo kompletirali rad na identifikaciji napadača. Utvrdili smo da su napadači povezani sa prorežimskom (sirijskom) obaveštajnom organizacijom", rekao je zamenik turskog premijera Bešir Atalaj, ne imenujući tu organizaciju.

I turski premijer Redžep Tajip Erdogan izjavio je, ranije danas, da bi eksplozije mogle biti povezane sa Sirijom. U oblasti gde su eksplodirali automobili bombe ima između 20.000 i 25.000 sirijskih izbeglica, i kako je rekao Erdogan, "moguće je da ima onih koji bi želeli da podstaknu tenzije".

On je takođe rekao da postoji mogućnost da su eksplozije povezane sa mirovnim pregovorima koje Turska vodi sa kurdskim pobunjenicima, a čiji je cilj okončanje gotovo 30-godišnjeg konflikta, prenosi AP.

Turski mediji javili su u prvi mah javili da su četiri eksplozije odjeknule u blizini zgrade lokalne uprave u gradu Rejhanli, u južnoj turskoj provinciji Hataj, prenosi Rojters.

U prvom trenutku nije bilo jasno šta je uzrokovalo eksplozije, pa se mislilo da su u pitanju minobacački napadi koji su u više navrata u prošlosti dopirali do turske teritorije iz Sirije, koju potresa građanski rat, podseća Rojters.

Napadi, koji su se desili u razmaku od 15 minuta, u turskom gradu Rejnaliju, podstakli su bojazni da bi Turska mogla da bude uvučena u sirijski građanski rat, navodi agencija AP.

Turska je već ugostila sirijsku opoziciju i pobunjeničke komandante, a u prošlosti je uzvratila na sirijske projektile koji su pali na njenu teritoriju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Četvoro poginulo u eksplozijama na tursko-sirijskoj granici

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Maj.2013

Najmanje četvoro ljudi je poginulo a 18 povređeno u seriji eksplozija u Turskoj blizu granice sa Sirijom, rekao je danas turski ministar unutrašnjih poslova Muamer Guler. Četiri ekslozije odjeknule su danas u malom gradu Rejhanliju na jugu Turske blizu granice sa Sirijom, javila je televizija NTV. ...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Eksplozija u Turskoj: Poginulo četiri, ranjeno 18 osoba!

Izvor: Press, 11.Maj.2013

Najmanje četiri osobe su danas poginule, a 18 ranjeno u više eksplozija koje su potresle turski grad na granici sa Sirijom, saopštio je turski ministar unutrašnjih poslova Muamer Guler prenela je državna turska tv.

Nastavak na Press...

Najmanje četiri mrtva u eksplozijama na granici Turske i Sirije

Izvor: Blic, 11.Maj.2013

Istanbul - Najmanje četiri osobe su danas poginule, a 18 ranjeno u više eksplozija koje su potresle turski grad na granici sa Sirijom, saopštio je turski ministar unutrašnjih poslova Muamer Guler prenela je državna turska tv. ..Turski mediji javili su da su četiri eksplozije odjeknule u blizini...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.