Turska, Merkelovu deca iz Sirije dočekala poljupcima

Izvor: RTS, 23.Apr.2016, 16:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska, Merkelovu deca iz Sirije dočekala poljupcima

Nemačka kancelarka Angela Merkel, predsednik Evvropskog saveta Donald Tusk i potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans posetili su izbeglički kamap u Turskoj, kako bi smirili tenzije nastale primenom sporazuma Evropske unije i Turske o rešavanju migrantske krize.
Angela Merkel je nakon posete kampu u mestu Gazijantep >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << blizu granice sa Sirijom, otvorila centar za zaštitu dece koji finansira EU, a tom prilikom je dobila poklone i poljupce od najmlađih izbeglica iz Sirije.

U tom kampu, otvorenom 2013. godine, nalazi se oko 5.000 sirijskih izbeglica.
Iznad ulaza u kamp, zvaničnike je dočekao veliki transparent sa natpisom: "Dobrodošli u Tursku, najveće utočište izbeglica", prenosi Rojters.
Borci za ljudska prava kritikuju posetu izbegličkom kampu za koji kažu da je "saniran" i tvrde da bi zvaničnici EU trebalo da obrate pažnju na desetine hiljada sirijskih izbeglica za koje navode da im je blokiran ulaz u Tursku. 
Evropski lideri žele da pokažu kako izdvojena sredstva pomažu Turskoj da poboljša uslove za 2,7 miliona izbeglica u toj zemlji.
Sporazum EU i Turske, na snazi od početka aprila, predviđa da svi migranti koji nelegalno dođu na grčka ostrva budu vraćeni u Tursku, a da EU za svakog vraćenog migranta odobri azil jednoj ratnoj izbeglici smeštenoj na turskoj teritoriji.
Turska je, međutim, nedavno upozorila da će odustati od primene sporazuma ako do juna ne budu ukinute vize za turske državljane.
Turski premijer Ahmet Davutoglu dočekao je Merkelovu, predsednika Saveta EU Donalda Tuska i potpredsednika Evropske komisije Fransa Timermansa na aerodromu u Gaziantepu, prenosi AP.
Evropski lideri će imati zajedničku konferenciju za medije sa turskim premijerom Ahmetom Davutogluom, navodi Frans pres
Pogledaj vesti o: Angela Merkel,   Sirija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Merkel na tursko-sirijskoj granici o sporazumu o migrantima

Izvor: N1 televizija, 23.Apr.2016

Nemačka kancelarka EU i visoki zvaničnici EU u poseti su tursko-sirijskoj granici kako bi promovisali kontroverzni sporazum Brisela i Ankare o migrantima...Poseta dolazi usred debate u evropskoj javnosti o legalnosti sporazuma EU i Turske, koji predviđa da igranti koji ne ispunjavaju uslove za dobijanje...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.