Turizam na Krimu: Sve što ste želeli da znate, ali niste imali prilike da pitate

Izvor: Vostok.rs, 24.Apr.2014, 22:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turizam na Krimu: Sve što ste želeli da znate, ali niste imali prilike da pitate

24.04.2014. - Adrenalin je garancija psihološkog zdravlja

Adrenalin je garancija psihološkog zdravlja! I to potvrđuju mnoga istraživanja. Savremeni čovek je previše navikao na miran i odmeren život, i deficit opasnosti u krvi već postaje pravi problem. Razume se, nije koristan bilo kakav rizik, ali bezbedni ekstremni sport je upravo ono što je potrebno onim ako i žele da vežbaju nerve i da se pri tome ne plaše za život.

Na Krimu takvog bezbednog ekstremnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << sporta ima, i ljubitelji adrenalina odavno za to znaju. Oni za koje je uživanje u lepotama Krima sa zemlje previše jednostavno, uvek mogu da to urade iz vazduha! Planina Klementjeva kod Koktebelja postala je sovjevremeno kolevka sovjetskog jedriličarstva i padobranstva. Ograničenja skoro da nema, i može da se leti skoro cele godine, govori rukovodilac Krimskog republičkog Centra jedriličarskog sporta Koktebelj i Sportskog kluba Para-Krim Boris Nebrejev.

- Svako ko želi može da dođe i da se odvoji od zemlje, da leti. Sartuješ sa planine sa 300 metara, spuštaš se na 150-200 metara. Naredni talas formira Karadag, i već se dostiže 1000-1500 metara. A nadalje počinješ da se krećeš po struji. Čovek oseća tišinu u kojoj leti – ispod tebe je 500-700 metara. Posle se prema drugim zemaljskim stvarima osećaš mirnije, sećajući se tog iskustva: mogu, radim i krećem se napred.

Ljubiteljima filma o Indijani Džonsu posebno će se dopasti parkovi sa konopcima u krimskim šumama. Dva takva parka se nalaze pored Velikog kanjona Krima u Bahčisarskom rejonu i u gradu Stari Krim. Sam park je pojas prepreka razne težine: stepenice, brvna, točkovi, mreže na konopcima koje su pričvršćene za drveće na visini 5-10 metara iznad zemlje.

Ako je adrenalina na nebu i u šumi malo, može se spustiti još i u pećine pod zemljom. Krim ima mnogo pećina, samo na platou planinskog masiva Čatir-Dag ima ih tri: Maramorna, Emine-Bair-Hosar i Emine-Bair-Koba. Mramorna je jedinstvena pećina sa velikom salom – 350 metara dužine, 28 visine i 40 u dužinu, a klima je neobično topla. Ni jedna prećina Krima ne liči na drugu, kaže direktor Centra za speleologiju Oniks-Tur Aleksandar Kozlov.

- Kao što su ljudi različiti, tako i pećine: svaka sa svojim karakterom, sa svojom naravi. Pećina Mramorna je sačuvana u svom prvobitnom vidu. Donji deo pećine je jedinstvena formacija od kristala. A Emine-Bair-Hosar je vrlo drevna pećina, njena starost je nekoliko desetina miliona godina. U njoj se nalazi veliko podzemno jezero i takođe ogromna sala.

Tako da na Krimu ne može da bude dosadno. Najvažnije je ne preterati sa adrenalinom: prevelika doza ovog leka od depresije ima kontraindikacije u vidu neopravdanog rizika i ozbiljnih povreda.

Marija Merkkulova,

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti/Konstantin Chalabov    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.