Trka s vremenom

Izvor: Vesti-online.com, 24.Maj.2017, 00:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trka s vremenom

Severna Koreja saopštila je da je spremna da započne sa raspoređivanjem i masovnom proizvodnjom nove rakete srednjeg dometa, koja može da dobaci do Japana i američkih vojnih baza koje su tu raspoređene.

Severnokorejski lider je to izjavio juče, posle uspešne probe rakete srednjeg dometa.

Raketa Pukguksong 2, lansirana iz Severne Koreje u nedelju, letela je oko 500 kilometara pre nego što je pala u Tihi okean, a severnokorejski mediji najavili su nove raketne >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << probe i u budućnosti.

Kako su preneli mediji u Pjongjangu, lider Severa Kim Džong Un je naredio lansiranje rakete i nadgledao tu probu, a kako se navodi, ona je potvrdila tehničke aspekte oružja i proverila "prilagodljivost rakete pod različitim uslovima borbe".

Kako je prethodno javio Rojters, Kina je sada zatražila od svih strana smirenost i uzdržanost pošto je stiglo saopštenje Severne Koreje o uspešno izvršenoj probi. Navodi se da je to izjavila portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing na redovnom dnevnom brifingu za medije u Pekingu. Ona je ponovila da se Kina protivi raketnim aktivnostima Severne Koreje, koje nisu u skladu sa rezolucijama UN.

Južna Koreja je saopštila da je najnoviji potez Pjongjanga pokopao nade nove liberalne vlade u Seulu u postizanje mira između dve susedne zemlje.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio je juče da ta zemlja poziva SAD i njihove saveznike u severoistočnoj Aziji na maksimalnu uzdržanost u vezi sa lansiranjem rakete koje je izvela Severna Koreja.

Inače, Sputnjik podseća u svom osvrtu na to da Moskva i Peking imaju slične poglede na rešavanje tog problema.

Predsednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Đingping, koji su se nedavno sastali na marginama foruma u Pekingu, "detaljno su razgovarali o situaciji na Korejskom poluostrvu i obe strane su izrazile zabrinutost zbog razvoja situacije i eskalacije tenzija", rekao je posle tog susreta Putinov portparol Dmitrij Peskov.

Sergej Rjabkov je novinarima potvrdio da Moskva i Vašington ostaju u kontaktu po pitanju Severne Koreje.

Dva lidera su izrazila zabrinutost povodom rastućih tenzija na tom poluostrvu pošto je Severna Koreja izvela najnoviju raketnu probu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.