Trampova administracija povukla Obaminu direktivu o transrodnim učenicima

Izvor: VOA, 23.Feb.2017, 21:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trampova administracija povukla Obaminu direktivu o transrodnim učenicima

Američka federalna vlada je povukla smernice kojima se transrodnim učenicima dozvoljava da koriste kupatila i svlačionice pola sa kojim se identifikuju a ne onog s kojim su rođeni. Sekretarijati za pravosuđe i obrazovanje objavili su zajedničko pismo upućeno američkim školama u kojima se poništava direktiva koju je prošle godine objavila administracija predsednika Baraka Obame. U pismu se navodi da takva vrsta odluke nije u nadležnosti federalne vlade i da se mora prepustiti državama i lokalnim vladama. Aktivisti za prava transrodnih osoba organizovali su protest ispred Bele kuće nekoliko sati pošto je odluka objavljena. Obamina administracija je tvrdila da se zakonska zabrana protiv rodne diskriminacije u obrazovanju proteže i na rodni identitet. Međutim, jedan federalni sudija je već blokirao tu uredbu pozivajući se na tužbu koju je zajednički podnela grupa država. To pitanje će se u martu naći pred Vrhovnim sudom koji razmatra slučaj transrodnog tinejdžera Gevina Grima, čiji je školski okrug u Virdžiniji usvojio politiku koja mu zabranjuje da koristi muški toalet u školi. Prošlogodišnja direktiva predsednika Obame doneta je dok se vodila bitka u Severnoj Karolini, koja je donela državni zakon koji nalaže da ljudi moraju da koriste javne toalete koji odgovaraju polu navedenom u njihovoj krštenici. Zakon je izazvao proteste i doveo do brojnih bojkota, kao što je bila odluka NBA lige da premesti ovogodišnji all-star vikend iz grada Šarlota u Nju Orleans. Svoje šampionate su iz te države u znak protesta takođe izmestile sportske asocijacije NCAA i ACC.  

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Protesti u Njujorku: Obama i Soroš organizovali puč u Ukrajini

Izvor: Vesti-online.com, 24.Feb.2017, 09:29

Aktivisti su nekoliko sati u centru Njujorka, kao i u drugim američkim gradovima delili materijale u kojima se navodi da je promena vlasti u Ukrajini bila izvedena uz neposrednu podršku milijardera Džordža Soroša i administracije 44. predsednika SAD Baraka Obame...Organizatori događaja su predstavnici...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.