Testiran izraelski protivraketni štit

Izvor: RTS, 20.Jul.2010, 08:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Testiran izraelski protivraketni štit

Izrael uspešno testirao protivraketni sistem odbrane. Sistem "Gvozdena kupola" može da štiti jevrejsku državu od raketa koje ispaljuju ekstremisti iz Pojasa Gaze i iz južnog Libana. Mogućnost presretanja raketa ispaljenih istovremeno sa više strana.

U Izraelu je uspešno izvedeno testiranje protivraketnog odbrambenog sistema nazvanog "Gvozdena kupola", koji može da štiti izraelske gradove od kratkodometnih raketa i raketa i projektila srednjeg dometa.

Prve dve >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << baterije biće razmeštene u novembru, navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Sistem "Gvozdena kupola" ulazi u trag dolazećim raketima, presreće ih i uništava daleko od njihovih meta.

Sistem se smatra glavnom komponentom odbrane Izraela od raketa domaće proizvodnje koje ispaljuju palestinski ekstremisti iz Pojasa Gaze na južnu izraelsku teritoriju, kao i protiv dalekometnijih, kojima raspolažu gerilci Hezbolaha u južnom Libanu.

U saopštenju ministarstva se navodi da su testovi, koji su obuhvatili presretanje simultanih raketnih salvi, uspešno završeni.

Još nije poznato koliko će se sistema kupiti od izraelskog proizvođača. Razvoj sistema staje oko 200 miliona dolara.

Američki predsednik Barak Obama tražio je u maju od Kongresa da sa 205 miliona dolara podrži razvoj " Gvozdene kupole", podseća Rojters.

Serija eksperimenata izvedena je u pustinji Negev ovih dana, a prethodni uspešni test bio je pre pola godine.

Sistem razvijen u kratkom roku

I proizvođač "Rafael", unapređeni odbrambeni sistemi i Ministarstvo odbrane izrazili u zadovoljstvo sposobnošću sistema da presretne nekoliko raketa ispaljenih simultano iz različitih pravaca.

"Gvozdena kupola" je sposobna da kalkuliše putanju dolazeće rakete i može biti programirana da ne izvede kontra akciju ako se očekuje da raketa padne u nenaseljeno područje.

Izraelski ministar odbrane Ehud Barak rekao je u nedelju da je završetak testova važan i da je sistem razvijen u vrlo kratkom roku, najavivši da će uskoro biti instaliran na terenu.

Barak je takođe naglasio da bi taj sistem mogao da brani Izrael u slučaju povlačenja sa Zapadne obale u okviru mirovnog sporazuma sa Palestincima.

Zvaničnik Stejt departmenta Endrju Šapiro kazao je da će američka podrška "Gvozdenoj kupoli" obezbediti Izraelu sposobnost i samopouzdanje koje mu je potrebno da donese teške odluke pred sveobuhvatan mir.

Sistem koristi male radarom navođene rakete da raznese projketile poput onih tipa "kaćuša", dometa pet kolometara i 70 kilometara, kao i mine.

Razvoj je podstaknut ratom izraelske vojske protiv Hezbolaha u leto 2006. godine i tronedeljnom ofanzivom na Pojas Gaze krajem 2008. godine.

Svako presretanje projektila sistemom "Gvozdena kupola" koštaće 10.000 do 50.000 dolara, dok palestinske rakete staju oko 500 dolara.

Ministar Barak, međutim, upozorava da bi rat u znak odmazde zbog žrtava u raketnim udarima koštao Izrael 1,5 milijardi dolara dnevno.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Izrael uspešno testirao protivraketni sistem odbrane "Gvozdena kupola", koji će štiti jevrejsku državu od raketa iz Pojasa Gaze i južnog Libana.

Izvor: TV Avala, 20.Jul.2010

U Izraelu je danas uspešno izvedeno konačno testiranje protivraketnog odbrambenog sistema nazvanog "Gvozdena kupola" koji može da štiti izraelske gradove od kratkodometnih raketa i raketa i projektila srednjeg dometa.

Nastavak na TV Avala...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.