Bangladeš: 20 ubijenih u talačkoj krizi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jul.2016, 09:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bangladeš: 20 ubijenih u talačkoj krizi

Snage bezbednosti Bangladeša upale su u jedan restoran u Daki u kojem su naoružani ekstremisti uzeli goste kao taoce, pri čemu su ubili šest napadača i spasli 13 zarobljenika, među kojima je bilo nekoliko stranaca.

 Naoružani napadači ubili su u Daki najmanje 20 civila, koje su prethodno uzeli za taoce u jednom restoranu popularnom među strancima, a većina žrtava je ubijena hladnim oružjem, izjavio je portparol bangladeške vojske, brigadni general Najim Ašfak Čauduri.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"Pronašli smo 20 tela. Mnogi od njih su brutalno izbodeni oštrim oružjem", rekao je Čauduri, koji nije naveo koje su nacionalnosti žrtve, a prenela je agencija AFP.

On je naveo da je u operaciji spaseno 13 talaca, uključujući jednog Japanca i dva državljana Šri Lanke.

Bangladeške bezbednosne snage su jutros okončale 12-časovnu talačku krizu tako što su upali u restoran u kojem su napadači držali desetak talaca tokom čitave noći i ubili šestoricu napadača.

Policija je navela da je najmanje 13 talaca, uključujući tri stranca, oslobođeno kad su komandosi preuzeli kontrolu nad restoranom u bogatom kvartu Gulšan u Daki.

Pored toga, na početku talačke krize su poginula dva policajca boreći se sa napadačima, koji su bili naoružani i nosili eksploziv.

Takozvana Islamska država je preuzela odgovornost za ovaj napad, koji je usledio posle više ubistava pripadnika verskih manjina, stranaca i liberalnih aktivista u većinski muslimanskom Bangladešu.

"Operacija je okončana. Situacija je u potpunosti pod kontrolom", izjavio je portparol vojske Rašidul Hasan za Frans Pres.

Komandant elitnog Bataljona za brzu akciju, koji je izveo upad u restoran, izjavio je da je lokal rašćišćen, ali je moguće da su neki napadači i dalje na slobodi.

"Ubili smo šestoricu terorista. Glavno područje koje su držali pod kontrolom je raščišćen, ali je moguće da su neki od njih pobegli", rekao je komandant Tuhin Mohamad Masud.

Premijerka Bangladeša obećala borbu protiv terorizma

Premijerka Bangladeša Šeik Hasina osudila je danas napad ekstremista na restoran u Daki u kojem je uzeto više desetina ljudi za taoce, i obećala da će se boriti protiv, kako je navela, terorističkih napada s kojma se suočava njena zemlja.

Hasina je rekla da su pripadnici snaga bezbednosti uhapsili jednog ekstremistu.

Šest napadača je ubijeno, a 13 talaca je spaseno, a sedam državljana Japana je nestalo.

Premijerka je istakla da "bilo koji vernik ne može da učini takvo delo", dodajući da je terorizam "jedina religija" napadača.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.