Tajna veridba albanskog princa Leke Drugog

Izvor: Vesti-online.com, 24.Jun.2010, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tajna veridba albanskog princa Leke Drugog

Albanski princ Leka Drugi, ponovo je skrenuo pažnju na sebe. Ovog puta, međutim, ne nekom političkom izjavom, već veridbom koja je, pred probranim gostima, obavljena u Parizu.

Princ Leka Drugi (28), pretendent na albanski presto koji više i ne postoji, verio sa lepuškastom Elijom Zaharijom. Ceremonija je obavljena u maju u "gradu svetlosti", u starom, dobro poznatom hotelu "Lutetija", ali je javnost o tome obaveštena tek sada, sa velikim zakašnjenjem.

Kraljevska >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << loza i dalje gaji iluzije da će jednog dana zasesti na tron, iako su se dve trećine Albanica na refrendumu 1997. godine izjasnile protiv monarhije. Leka Prvi je jedno vreme zbog toga imao problema sa vlastima. Politika nije strana ni mlađanom princu Leki Drugom: poznat je kao veliki pobornik nezavisnosti Kosova, dok se njegov otac ide korak dalje: zalaže za stvaranje velike Albanije.

Mnoge pojedinosti za ovaj svečan čin drže se i dalje od očiju javnosti. Veridbi je, kako je objavljeno, prisustvovalo 100 probranih gostiju, među kojima je bilo i članova evropskih dinastija. Objašnjeno je i zašto je ceremonija obavljena u Parizu: u tom gradu još žive pojedini rođaci albanske kraljevske porodice. Prvi i jedini kralj Albanije Zogu Prvi, deda princa Leke Drugog, dok je bio u emigraciji jedno vreme je bio našao utočište u Francuskoj.

Najveća misterija je verenica albanskog princa Elija Zaharija: o njoj je rečeno malo, gotovo ništa. Prema snimcima koji su se pojavili na nekim sajtovima reč je o mladoj, atraktivnoj devojci, a neki navode da je pevačica. Ona se, po poreklu, po svoj prilici, ne uklapa u klišee o "plavoj krvi".

Leka Drugi je poslednji direktni izdanak jedine kraljevske porodice u Albaniji. Njegov deda kralj Zogu Prvi je napustio Tiranu 1939. godine, kada je fašistička Italija okupirala Albaniju. Porodica se potucala po svetu: od Egipta, preko Južne Afrike i Rodezije, do Španije i Francuske.

Njegov otac Leka Prvi oženio se Australijankom Suzan Kulen Vard, sa kojim je godinama živeo u izbeglištvu. Pric Leka Drugi je ugledao svet u Johanesburgu 1982.

Princ sada živi u Tirani gde se sa roditeljima 2002. konačno vratio iz izbeglištva. Bavi se humanitarnim radom, voli sport, posebno rukomet, u kući drži četiri psa boksera. Tečno govori engleski, francuski, italijanski, ali i albanski, iako godinama nije živeo u zemlji. To mu je očigledno bila preporuka da dobije posao u Ministarstvu spoljnih poslova.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Tajna veridba albanskog princa Leke Drugog

Izvor: SrbijaNet.rs, 24.Jun.2010

Albanski princ Leka Drugi, ponovo je skrenuo pažnju na sebe. Ovog puta, medjutim, ne nekom političkom izjavom, već veridbom koja je, pred probranim gostima, obavljena u Parizu. Princ Leka Drugi (28), pretendent na albanski presto koji više i ne postoji,

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.