TUĐMANOMANIJA  Ploče postaju Tuđmanovo

Izvor: Blic, 05.Sep.2015, 06:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TUĐMANOMANIJA Ploče postaju Tuđmanovo

Opšta histerija u Hrvatskoj nije zaobišla ni luku Ploče, koja bi, nakon podizanja spomenika, mogla da ponese i ime prvog predsednika Hrvatske.

Tu informaciju juče je preneo ljubljanski list „Delo“, koji navodi da su gradske vlasti podnele inicijativu za promenu imena.

U Hrvatskoj već duže vreme vlada prava - tuđmanomanija, a spomenici posvećeni prvom predsedniku Hrvatske niču praktično preko noći.

Imajući u vidu trend bujanja tuđmanizma, preimenovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << grada dolazi kao logičan sled okolnosti.

U Pločama je ovog proleća otkriven tri meta visok spomenik posvećen Tuđmanu, samo jedan od sijaset koji su od 1999. godine podignuti u Hrvatskoj.

Ploče već duže vreme predstavljaju kamen spoticanja između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Dve države se najviše spore oko korišćenja luke i prolaza kroz Neum, a problemi su postali sve usijaniji nakon ulaska Hrvatske u EU i šengensku zonu.

Upravo je Tuđman bio taj koji je sa svojim kolegom Alijom Izetbegovićem još 1998. godine potpisao sporazum o razgraničenju BiH i Hrvatske, kao i o slobodnom prolazu kroz Neum i slobodnom pristupu luci Ploče, zbog kojeg se dve zemlje danas spore.

Ploče su kroz istoriju nekoliko puta menjale ime. Ime Aleksandrovo dobile su po kralju Aleksandru Karađorđeviću, italijanski okupatori su ga za vreme Drugog svetskog rata zvali Porto Tolero, da bi za vreme SFRJ Ploče u dva navrata, od 1950. do 1954. i od 1980. do 1990. godine nosile ime Kardeljevo, po istaknutom komunisti, Slovencu Edvardu Kardelju.

Tuđman u svakom kutku Hrvatske

Prema zvaničnom popisu, u Hrvatskoj postoje tri mosta, tri spomen-obeležja, četiri parka, pet šetališta, pet škola, 10 obala, 18 spomenika, 31 ulica i 45 gradskih trgova koji nose ime Franje Tuđmana. Ukoliko se inicijativa o preimenovanju Ploča sprovede u delo, jadranski gradić postao bi prvi koji bi poneo ime prvog predsednika Republike Hrvatske.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.