TRAMP POPUNJAVA RUPE Za američku bezbednost brinuće čovek koji je DOBRO POZNAT SRBIJI?

Izvor: Blic, 14.Feb.2017, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TRAMP POPUNJAVA RUPE Za američku bezbednost brinuće čovek koji je DOBRO POZNAT SRBIJI?

Nakon iznenadne ostavke savetnika američkog predsednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Majkla Flina, veliki broj zvaničnika zaduženih za nacionalnu bezbednost SAD i zvaničnika Bele kuće, uključujući Trampovog zeta Džareda Kušnera, dalo se u potragu za osobom koja će trajno zameniti Flina na funkciji.

To sajt Politico.com saznaje od neimenovanog zvaničnika Trampove administracije koji je kazao da su u potragu uključeni i direktor CIA Majk Pompeo, ministar odbrane >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Džejms Matis, ministar za unutrašnju bezbednost Džon Keli, šef Trampovog kabineta Rajns Pribus i glavni strateg administracije Stiven Benon.

Navodi se da trenutno u trci za preuzimanje doskorašnje Flinove funkcije vodi viceadmiral Robert Harvard, ali da je na sastanku sa zvaničnicima u vezi sa ovim poslom bio i bivši direktor CIA i nekadašnji komandant savezničkih trupa u Avganistanu Dejvid Petreus.

Petreus je postao poznat u srpskoj javnosti nakon što je investicioni fond KKR (na čijem je čelu) kupio najveću kablovsku mrežu SBB. Takođe, Petreus se sastajao i sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem, kada je izrazio želju da otkupi neke od nenaplativih kredita, koje banke potražuju od firmi iz privatnog ili državnog sektora, a ne mogu da ih naplate, a gde spadaju i dugovi tajkuna. Na taj način bi ušli u vlasničku strukturu firmi jer kupovinom nenaplativih kredita firmi stekli bi deo vlasništva firme koja se zadužila kod banke, a nije mogla da servisira svoje obaveze.

Bivši šef CIA pre nekoliko godina našao se u centru skandala, nakon što je otkriveno da je njegova ljubavnica Pola Brodvel otkrila brojne državne tajne koje je navela u svojoj knjizi "All In: The Education of General David Petreus".

To je dovelo do njegove ostavke, koju je prihvatio bivši američki predsednik Barak Obama.

Petreus se oglasio neposredno nakon izbora u novembru, kada je jasno istakao da je "spreman da služi u američkoj administraciji ukoliko ga Donald Tramp pozove".

- Bio sam ranije u situaciji kada mi se predsednik obratio u teškom momentu...i rekao da od mene traži kao predsednik i glavnokomandujući da preuzmem komandu nad bezbednosnim snagama u Avganistanu. Jedini odgovor može da bude: Da, gospodine predsedniče - istakao je tada Petreus.

Flinova ostavka

Flin je danas podneo ostavku nakon što je otkriveno da je razgovarao sa ruskim ambasadorom u SAD Sergejem Kisljakom o sankcijama koje je odlazeća predsednička administracija Baraka Obame uvela Moskvi, pre nego što je Tramp preuzeo dužnost i prevario potpredsednika SAD Majk Pensa tvrdeći da nije bilo tog razgovora, prenosi Rojters.

- Na žalost, zbog brzog razvoja događaja, nenamerno nisam informisao potpredsednika Pensa i druge o nepotpunoj informaciji u vezi mog telefonskog razgovora sa ruskim ambasadorom. Iskreno sam se izvinio predsedniku i potpredsedniku, i oni su prihvatili moje izvinjenje - napisao je Flin u ostavci.

Penzionisani general Kit Kelog, koji je bio šef osoblja Saveta za nacionalnu bezbednost, imenovan je za vršioca dužnosti savetnika za nacionalnu bezbednost, dok Tramp ne odluči ko će biti imenovan za novog savetnika.

Flinova ostavka desila se samo nekoliko sati nakon što je objavljeno da je Ministarstvo pravde upozorilo Belu kuću prošle nedelje da bi Flin mogao biti "ranjiv na ucene" zbog kontakata sa Ruskim ambasadorom Sergejem Kisljakom pre inauguracije Trampa 20. januara.

Flinov odlazak predstavlja "otrežnjenje" na početku Trampovog mandata, a istovremeno mogao bi da uspori otopljavanje odnosa sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Flin je ranije kazao potpredsedniku Pensu da nije razgovarao sa ambasadorom te zemlje, a takav kontakt bi mogao da bude kršenje američkog zakona, jer običnim građanima nije dozvoljeno da vode spoljnu politiku.

(Kraj) nmv/dž

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

(VIDEO) POVRATAK GENERALA: Petreus novi Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost?

Izvor: Kurir, 14.Feb.2017

...Kellogg replaces Flynn as Trump seeks national security successor https://tco/4x3bNLq0O2 via @BryanDBender & @EliStokols pictwittercom/yQ7tot3AOd..U potragu su uključeni i direktor CIA Majk Pompeo, ministar odbrane Džejms Matis, ministar za unutrašnju bezbednost Džon Keli, šef Trampovog kabineta...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.