Svetski lideri osudili teroristički napad

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Jul.2016, 08:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski lideri osudili teroristički napad

Političari širom sveta reagovali su na noćašnji teroristički napad u francuskom gradu Nici u kojem je ubijeno najmanje 84 ljudi, a ranjeno više od 100 osoba, kada je napadač prvo pucao na masu koja je posmatrala vatromet povodom nacionalnog praznika 14. jula, a potom uleteo kamionom u narod.

AFP prenosi da je američki predsednik Barak Obama osudio "strašan teroristički napad".

"Ostajemo posvećeni solidarnosti i partnerstvu sa Francuskom, našim najstarijim >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << saveznikom, u njenom odgovoru i oporavku od ovog napada", naveo je u saopštenju Obama.

Američki državni sekretar Džon Keri, koji je juče ranije tokom dana boravio u Parizu povodom parade za praznik Pada Bastillje, obećao je u ime SAD Francuskoj "bilo kakvu pomoć koja joj bude potrebna".

Kineski premijer Li Kečijang uputio je saučešće žrtvama i naveo da se Kina suprotstvavlja svim oblicima terorizma, a Savet bezbednosti UN je napad u Nici nazvao "varvarskim i kukavičkim".

Portparol novoizabrane britanske premijerke Tereze Mej napad u Nici je nazvao "strašnim incidentom" i dodao da su "šokirani i zabrinuti".

Novi britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson napisao je na Tviteru da je "šokiran i tužan zbog užasnih događaja u Nici i strašnih gubitaka života".

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk jučerašnji dan je nazvao "tužnim danom za Francusku, za Evropu" i dodao da je "tragično" to što su "mete napada bili ljudi koji su slavili slobodu, jednakost i bratstvo".

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker u saopštenju poručuje da je i sam pogođen i tužan  zbog dešavanja u Nici tokom naciolnig praznika Francuske.

"Izražavam solidarnost sa žrtvama, porodicama i svim Francuzima i Francuskinjama koji su u žalosti zbog kukavičkog čina terora. Francuska može da računa na Evropsku komisiju i zemlje članice EU u nastavku borbe protiv terorizma kako unutar tako i van granica EU", stoji u saopštenju predsednika Evropske komisije.

I šefica diplomatije EU Federika Mogerini pridružila evropskim liderima u poruci "ujedinjeni protiv mržnje i nasilja".

Vučić uputio telegram saučešća Valsu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić uputio je jutros telegram saučešća predsedniku Vlade Francuske Manuelu Valsu i francuskom narodu povodom terorističkog napada u Nici u kojem se kaže:

"Užasnuti smo brutalnim terorističkim napadom u Nici u kome je stradao veliki broj ljudi. Teror je ponovo udario u srce Francuske i Evrope i dan nacionalnog slavlja pretvorio u dan nacionalne žalosti, ponovo nas upozorivši da samo naša odlučnost za zajedničku borbu protiv zla terorizma može da zaštiti porodične, kulturne i civilizacijske vrednosti koje delimo. U ime Vlade Srbije i lično ime, Vašoj Vladi i porodicama i prijateljima poginulih upićujem izraze najdubljeg saučešća!", navodi Vučić ui telegramu, saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima.

Ambasador Srbije: Napad na francusku demokratiju

Ambasador Srbije u Francuskoj Rajko Ristić izjavio je jutros da je cela Francuska u šoku nakon terorističkog napada u Nici, da je momenat napada pažljivo odabran i da je to udar na francusku demokratiju i Francusku.

"Momenat je vrlo pažljivo odabran, da bi se postigao što razorniji psihološki momenat u toku proslave nacionalnog praznika. To je udar na francusku demokratijui i na Francusku. Cela francuska je u šoku", rekao je Ristić za RTS. Ambasador je dodao da je odmah sazvan krizni štab u Jelisejskoj palati i doneta je odluka da se vanredno stanje produži za još tri meseca.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SVET SAOSEĆA S NICOM Saučešće izjavili Obama, Putin, Merkel...

Izvor: Blic, 15.Jul.2016

Političari širom sveta reagovali su na noćašnji teroristički napad u francuskom gradu Nici u kojem je ubijeno najmanje 84 ljudi, a ranjeno više od 100 osoba, kada je napadač prvo pucao na masu koja je posmatrala vatromet povodom nacionalnog praznika 14. jula, a potom uleteo kamionom u narod...AFP...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.