Svakog dana u svetu umre po jedan jezik: Evo gde je srpski na toj listi

Izvor: Telegraf.rs, 21.Feb.2017, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svakog dana u svetu umre po jedan jezik: Evo gde je srpski na toj listi

Svakog dana u svetu nestane po jedan jezik, a najugroženiji su oni s malim brojem govornika. Lingvisti prognoziraju da će od oko 6.000 jezika, do kraja 21. veka odumreti više od polovine, čak i do 90 odsto.

U našoj zemlji ima više od 30 nacionalnih manjina, a zakoni u oblasti obrazovanja poseban akcent pridaju osiguravanju kvaliteta obrazovanja dece pripadnika manjinskih grupa.

Tako se u Srbiji, posle srpskog jezika, najviše govore i mađarski, romski. Prate ih crnogorski, >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << rumunski, makedonski i albanski, kao i drugi jezici nacionalnih manjina.

Generalna skupština UNESCO-a proglasila je 1999. godine Dan maternjeg jezika, kao sećanje na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki, u Istočnom Pakistanu, danas Bangladešu, jer su protestovali zato što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični.

Srbija je 2006. godine ratifikovala Evropsku povelju o regionalnim i manjinskim jezicima, a prema procenama državnih zvaničnika, manjinskim jezicima u Srbiji ne preti opasnost od izumiranja, kao što je to slučaj u nekim drugim delovima Evrope i sveta.

Lingvisti upozoravaju da je pred sve većom navalom engleskog jezika, srpski ugrožen u meri u kojoj su to i drugi jezici.

Ipak, prema oceni stručnjaka, nije verovatno da ćemo doći do jednojezične civilizacije, ali treba više raditi na podizanju jezičke kulture i pismenosti, u čemu bi, kako smatraju, škola morala imati značajniju ulogu.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

Dan maternjeg jezika: Šta je sa srpskim?

Izvor: B92, 21.Feb.2017

Širom sveta danas se obeležava Međunarodni dan maternjeg jezika. Govori se oko 6.000 jezika, a prema predviđanjima, do kraja 21. veka više od polovine će odumreti...Što se nas tiče, lingvisti upozoravaju da je nivo jezičke kulture i pismenost u Srbiji iz godine u godinu sve lošiji...I dok političari...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.