Strazbur: Kršena prava Timošenkove

Izvor: B92, 30.Apr.2013, 13:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strazbur: Kršena prava Timošenkove

Strazbur -- Evropski sud za ljudska prava saopštio je da je zatvaranje bivše premijerke Ukrajine Julije Timošenko politički motivisano, nezakonito i da krši njena prava.

Zvaničnik ukrajinske vlade je "izleteo" iz sudnice posle čitanja današnje odluke suda u slučaju koji je zategao odnose Ukrajine sa Evropom i SAD, piše AP.

Evropski sud zatvaranje Timošenkove smatra nezakonitim, ali je odbacio optužbe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o lošem postupanju prema njoj, prenela je agencija AFP.

"Sud smatra da je zatvaranje samovoljno i nezakonito tokom čitavog perioda", zaključak je sudija Evropskog suda.

Timošenkova, jedna od vođa ukrajinske prodemokratske "narandžaste revolucije" 2004. godine, osuđena je na sedam godina zatvora, u oktobru 2011. godine, zbog zloupotrebe službenog položaja i potpisivanja štetnog gasnog ugovora sa Rusijom dok je bila na mestu premijera.

Nejasno je da li će odluka suda u Strazburu biti pravno obavezujuća u Ukrajini.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evropski sud:Zatvaranje Timošenko nezakonito

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 30.Apr.2013

Evropski sud za ljudska prava saopštio je da je zatvaranje bivšeg ukrajinskog premijera Julije Timošenko bilo politički motivisano i predstavlja kršenje njenih prava. Timošenkova, koja je u zatvoru, žalila se i na fizičko maltretiranje, ali tu optužbu Evropski sud za ljudska prava nije podržao. ...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.