Srušio se američki borbeni avion, poginuo pilot

Izvor: Blic, 26.Mar.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srušio se američki borbeni avion, poginuo pilot

Najsavremeniji američki borbeni avion "F-22" srušio se na jugu kalifornijske pustinje. Pilot je poginuo, javio je BBC.

"F-22 Reptor", koji se smatra jednim od najsofisticiranijih borbenih aviona u svetu, bio je na probnom letu kada se srušio u blizini vazdušne baze "Edvards". Pilot-veteran je poginuo, a uzroci pada aviona za sada su nejasni.

Američke vazdušne snage su navele da je ova letelica "pouzdanija i lakša za održavanje od bilo koje druge u istoriji". >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Ipak, program "F-22", vredan 65 milijardi dolara, naišao je na kritike, čiji zastupnici tvrde da je ovaj avio "preterano skup i nedovoljno postojan".

Ovo je, prema navođenju vazdušnih snaga SAD, druga avionska nesreća u koju je uključen "F-22". Prvi incident dogodio se u decembru 2004. godine, tokom probnog leta, kada je pilot uspeo da se evakuiše, podsetio je BBC.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Srušio se američki borbeni avion

Izvor: RTS, 25.Mar.2009, 23:37

Najsavremeniji američki borbeni avion F-22 srušio se nedaleko od vojne baze u Kaliforniji. Za sada nema podataka o tome da li je pilot ostao živ...Američki borbeni avion F-22, dizajniran sa ciljem da bude najbolja letelica ove vrste na svetu, srušio se tokom trenažnog leta nedaleko od Vazduhoplovne...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.