Srpski pilot, ipak, nije zaspao u avionu

Izvor: Vesti-online.com, 19.Nov.2010, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski pilot, ipak, nije zaspao u avionu

Informacije koje je dao neimenovani izvor iz istrage o padu indijskog aviona, a prema kojima je pilot Zlatko Glušica spavao tokom leta i sletanja, nisu tačne, kaže pilot i direktor "ER Indije" za uvođenje standarda u proceduri letenja Velibor Slavuj.

Slavuj, koji je učestvovao u istrazi, tvrdi da uzrok nesreće u blizini Mangalora, u kojoj je poginulo 158 putnika i članova posade, nije bilo spavanje pilota. Rezultati istrage biće najpre prezentovani indijskoj vladi, a potom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i parlamentu, posle čega će i javnosti biti saopšten uzrok nesreće.

U međuvremenu, indijski mediji objavili su nezvanična saznanja da je crna kutija u avionu zabeležila čak 90 minuta hrkanja pokojnog pilota Glušice. Njegove kolege, međutim, tvrde da je to nemoguće.

"Crna kutija služi da bi se snimilo poslednjih pola sata leta, a ono ostalo se briše pošto je to beskonačna traka i stalno ima, samo poslednjih pola sata leta", kaže predsednik Sindikata linijskih pilota Srbije Dragan Divić.

Slavuj, koji je upoznat sa detaljima istrage, kaže da je do nesreće došlo zbog više činilaca, koji su se u kratkom vremenskom roku desili veoma iskusnom kolegi Glušici.

"Specifičnosti tog aerodroma, koji je vrlo komplikovan - nalazi se na vrhu brda, vrlo sličan nosaču aviona, sa prilaznim ravnima koje su kompleksne, sa pistom koja ima uspon i pad, itd. Sve je vrlo kompleksno da bismo zaključak sveli na to da je neko spavao u vreme prilaza, što je potpuna besmislica", kaže Slavuj.

U udruženju linijskih pilota Srbije upozoravaju da su ovakve nesreće opomena aviokompanijama da promene propise. Naime, nedavno su u Evropi uvedena pravila prema kojima piloti mogu da budu angažovani čak 12 sati dnevno, bez pauze, što sigurno utiče i na njihovu sposobnost.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sin pilota Glušice: Ne okrivljujte mog oca dok se ne završi istraga

Izvor: Blic, 19.Nov.2010

"Neljudski je baviti se glasinama o krivici mog oca dok se još ne znaju zvanični rezultati istrage", kaže u pismu "Blicu" Aleksandar Glušica, sin pilota Zlatka Glušice, koji je maja ove godine poginuo u avionskoj nesreći u blizini Mangalorea u Indiji. ..Istraga o udesu aviona "Er Indije", koji...

Nastavak na Blic...

Udruženje pilota demantuje da je pilot Glušica zaspao

Izvor: S media, 19.Nov.2010

Udruženje linijskih pilota Srbije demantovalo je danas da je Zlatko Glušica, pilot aviona indijske kompanije "Er Indija", koji se na liniji iz Dubaija u Mangalore srušio prilikom sletanja 22. maja, kada je poginulo 158 putnika, spavao tokom leta i da je bio dezorijentisan pri sletanju..."Hindustan...

Nastavak na S media...

Sin: Ne okrvljujte mi oca

Izvor: S media, 19.Nov.2010

"Neljudski je baviti se glasinama o krivici mog oca dok se još ne znaju zvanični rezultati istrage", kaže u pismu "Blicu" Aleksandar Glušica, sin pilota Zlatka Glušice, koji je maja ove godine poginuo u avionskoj nesreći u blizini Mangalorea u Indiji...Istraga o udesu aviona "Er Indije", koji se...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.