Izvor: Blic, 30.Jul.2016, 00:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Španija: Vlada razmatra krivičnu prijavu protiv Forkadel

Španska centralna vlada saopštila je danas da razmatra da li može da podnese krivičnu prijavu protiv predsednice katalonske skupštine Karme Forkadel jer je dozvolila glasanje parlamenta za nezavisnost te španske pokrajine.

Gràcies CarmeForcadell per impregnar-nos la teva força ! Tens més de 2 milions de catalans al teu costat. #TotsSom72 pic.twitter.com/Da1uyxCgZi

Katalonski parlament glasao je u sredu za nastavak plana za odvajanje te pokrajine od Španije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uprkos presudi španskog Ustavnog suda kojom se poništava ranija rezolucija za osnivanje nezavisne države, podseća Rojters.

Zamenica španskog premijera Soraja Seans de Santamarija rekla je da je vlada tražila od Ustavnog suda da poništi poslednju rezoluciju i ispita da li je Forkadel prekršila zakon pokušajući da nastavi sa planovima o nezavisnosti Katalonije.

Pročitajte još:

Istraživanje javnog mnjenja, koje je naručila vlada Katalonije, pokazalo je nedavno da je povećan broj stanovnika te španske pokrajine koji su za nezavisnost od Sspanije, ali da ih je i dalje manje od 50 odsto.

Iz podataka te ankete vidi se da 47,7 odsto ispitanika podržava otcepljenje, 42,4 odsto odbacuje tu opciju, dok se ostatak anketiranih izjasnio da ne zna ili ne želi da pruži odgovor.

Katalonija, čija je prestonica Barselona, ima petinu ukupnog BDP-a Španije od 1.100 milijardi evra, a stranke koje se zalažu za nezavisnost na regionalnim izborima 2015. godine osvojile su najviše, ali ne i većinu glasova.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.