Smanjenje broja poslanika u VB

Izvor: B92, 13.Sep.2011, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjenje broja poslanika u VB

London -- U Velikoj Britaniji najavljena je reorganizacija izbornih jedinica, što je deo šireg programa parlamentarnih reformi čiji je cilj smanjenje broja poslanika.

Izmenama granica između izbornih jedinica planirano je da broj poslanika Donjeg doma britanskog parlamenta bude smanjen sa 650 na 600 do parlamentarnih izbora 2015. godine, preneo je AFP.

Komisija zadužena za pitanje granica između izbornih jedinica u Engleskoj saopštila je detalje prve faze plana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za smanjenje broja izbornih jedinica u Engleskoj, sa 533 na 502, kao i da svaka od njih ima približno po 76.600 birača.

"Vlada veruje da će to rezultirati mnogo ujednačenijim i mnogo poštenijim sistemom", saopštio je portparol britanskog premijera Dejvida Kamerona.

Lider opozicionih laburista Ed Miliband, međutim, smatra da je takav potez politički motivisan. "Ozbiljno smo zabrinuti zbog odluke vlade da menja granice", rekao je Miliband.

O predloženim izmenama će se u narednom periodu voditi javna rasprava, koja neće biti završena pre 2013. godine, ali sva je prilika da će izborna jedinica Šefild Halam na severu Engleske, uporište zamenika premijera Nika Klega, biti ukinuta.

Vlasti smatraju da će smanjivanjem broja poslanika za 50 mesta uštedeti 14 miliona evra godišnje na ime zarada.

Reč je o širem programu parlamentarnih reformi, koji podrazumeva i planove za zamenu Doma lordova za novo, birano predstavništvo, u kojem bi broj poslanika bio značajno smanjen - sa 830 na 300.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Britanci smanjuju broj poslanika

Izvor: Radio 021, 13.Sep.2011

U Velikoj Britaniji najavljena je reorganizacija izbornih jedinica, što je deo šireg programa parlamentarnih reformi čiji je cilj smanjenje broja poslanika.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.