Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Maj.2016, 19:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sledeći krug predstavljanja kandidata za šefa UN u junu

Predsednik Generalne skupštine UN Mogens Liketoft najavio je danas da će zakazati sledeći krug predstavljanja kandidata za narednog generalnog sekretara UN za 7. jun.

Liketoft je novinarima rekao da očekuje da će uskoro biti imenovana još bar dva nova kandidata i pozvao sve druge zainteresovane da istaknu ime pre sastanka sa 193 članice Generalne skupštine idućeg meseca, javio je AP.

Prošlog meseca predstavljeno je devet kandidata za naslednika Ban Ki-muna koji >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << su odgovarali na pitanja zemalja članica.

On je odbio da navede koje nove kandidate očekuje, ali diplomate  kao moguće takmace pominju slovačkog ministra spoljnih poslova Miroslava Lajčaka, šeficu argentinske diplomatije Suzanu Malkoru i Alisiju Barsenu iz Meksika koja je na čelu Ekonomske komisije UN za Latinsku Ameriku, prenosi AP.

Po povelji UN Generalna skupština bira generalnog sekretara po preporuci Saveta bezbednosti UN.

 U prvom krugu predstavljanja kandidata u aprilu, devet kandidata  odgovaralo je na ukupno oko 800 pitanja ambasadora i predstavnika grupa.

Generalnoj skupštini u junu su se predstavili bivši šef srpske diplomatije Vuk Jeremić,  bivši ministar spoljnih poslova Crne Gore Igor Lukšić, bugarska ministarka spoljnih poslova i direktorka Uneska Irina Bokova i  nekadašnji portugalski premijer Antonio Gutereš.

Članicama UN predstavili su se i hrvatska kandidatkinja, bivša šefica diplomatije Vesna Pusić, slovenački kandidat Danilo Tirk,  šefica bivša novozelandska premijerka Helen Klark koja je i šefica Programa UN za razvoj i bivši makedonski ministar i predsednik Generalne skupštine UN Srđan Kerim.

Ovo je bio prvi pokušaj u 70-godišnjoj istoriji UN da se za javnost otvori tajni sistem biranja novog prvog čoveka svetske organizacije.

Konačna odluka o kandidatu još uvek je na Savetu bezbednosti, ali nova transparentnost se tumači kao pritisak na velike sile da izaberu kandidata koji ima širu podršku.

Naslednik aktuelnog generalnog sekretara Ban Ki-muna vodiće odrganizaciju od 40.000 zaposlenih i sa budžetom od 10 milijardi dolara.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Novo saslušanje kandidata za generalnog sekretara UN 7. juna

Izvor: Blic, 10.Maj.2016

Predsedavajući Generalne skupštine UN Mogens Liketoft rekao je da će za 7. jun zakazati novu rundu sesija pitanja i odgovora s kandidatima za naslednika generalnog sekretara svetske organizacije Ban Ki Muna...Liketoft je rekao danas novinarima da očekuje da budu nominovana najmanje još dva nova...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.