Širi dogovor Tereze Mej i unionista iz Severne Irske

Izvor: B92, 15.Jun.2017, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Širi dogovor" Tereze Mej i unionista iz Severne Irske

London -- Britanska premijerka Tereza Mej i Demokratska unionistička partija Severne Irske postigli su "širok dogovor" o manjinskoj vladi, javio je AFP.

AFP se tu poziva na izvore iz Konzervativne stranke.

Prema tim izvorima, u razgovorima između konzervativaca i unionista učinjen je znatan napredak uoči formalnog sastanka zakazanog za kasnije danas u Dauning stritu.

Obe partije posvećene su jačanju britanskog jedinstva, sprovođenju Bregzita, borbe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << protiv terorizma i prosperitetu, rekao je izvor, koji dodaje da do sada nije potpisan nikakav sporazum.

Konzervativci Tereze Mej osvojili su na vanrednim parlamentarnim izborima 318 od 650 mesta u parlamentu i iako su najjača stranka, izgubili su većinu koju su imali do izbora.

Nedostaje im osam mesta, što može da im obezbedi DUP koji ima deset poslanika u parlamentu.

Rezultati izbora izazvali su veliku buru u Britaniji, s obzirom na to da je Tereza Mej izbore raspisala kako bi ojačala svoju stranku pred pregovore o Bregzitu, a iz njih je izašla slabija.

Takođe, dosta pažnje izazvala je i vest o potencijalnoj koaliciji sa Demokratskom unionističkom partijom Severne Irske, poznatoj po spornim izjavama po pitanjima abortusa i istopolnog braka.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Mejova pregovara sa unionistima Severne Irske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jun.2017, 12:50

Razgovori između Konzervativne stranke britanske premijerke Tereze Mej i Demokratske unionističke partije (DUP) Severne Irske, nastavljeni su danas, kako bi se postigao dogovor o podršci manjinskoj vladi Mejove, saopštava za Rojters viši izvor iz redova konzervativaca...Mejova traži dogovor sa...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.