Silajdžić savetnik Erdogana

Izvor: Večernje novosti, 28.Jul.2015, 10:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Silajdžić savetnik Erdogana

NEKADAŠNjI član Predsedništva BiH i bivši predsednik Stranke za BiH Haris Silajdžić postao je savetnik turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. Silajdžić je posao savetnika radio i za kabinet bivšeg turskog predsednika Abdulaha Gula. Ali taj savetnički angažman Silajdžića više se tretirao kao usluga na "prijateljskoj osnovi", dok je sadašnji angažman za turskog predsednika zvaničan sa ovlašćenjem koje je svojeručno potpisao Erdogan. Silajdžićev savetnički angažman kod >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << predsednika Erdogana trebalo bi da ide u tri pravca. Jedan je učvršćivanje veza Turske sa Kuvajtom i Katarom, drugi je obnova prijateljskih odnosa sa SAD, a treći je angažman Turske na Balkanu, posebno u Bosni i Hercegovini. Nezvanično, jedan od ključnih razloga što se Erdogan odlučio da uzme Silajdžića za savetnika je i gubitak moći Bakira Izetbegovića na političkoj sceni u BiH. Inače "Novosti" su nedavno objavile informaciju da se Silajdžić vraća na političku scenu, a da veliku podršku ima iz Islamske verske zajednice. Silajdžićev povratak treba da učvrsti bošnjačku političku scenu, koja je sada podeljena. Prema procenama iz BiH, najveći krivac za takvo stanje je Bakir Izetbegović.UTICAJ Silajdžić se uvek visoko kotirao u bošnjačkom narodu zbog odličnih veza sa islamskim zemljama. Pre svih sa Turskom, Katarom, Kuvajtom i Saudijskom Arabijom, što mu je i omogućavalo da se bavi lobiranjem za Bosnu i Hercegovinu. Gostimir Popović, politički analitičar, kaže, za "Novosti", da je ulazak Silajdžića u tim Erdogana poruka iz Turske da ona želi da jači uticaj u BiH i regionu i da je Silajdžić njihov novi glavni igrač. - Turska ofanzivno deluje prema BiH i dolazak Silajdžića se može gledati u tom smislu. Republika Srpska i njeno rukovodstvo mora pažljivo da se odnosi prema ovom potezu jer će definitivno Silajdžić pokušati da nametne turski uticaj u BiH - istakao je Popović.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Silajdžić: Nisam Erdoganov savetnik

Izvor: Akter, 28.Jul.2015

Nekadašnji član Predsedništva Bosne i Hercegovine i bivši lider Stranke za BiH Haris Silajdžić demantovao je danas da je imenovan na mesto savetnika predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana..Silajdžić je rekao portalu Klix.ba da je "to potpuno netačna informacija i da ne zna odakle je to...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.