Sidnej: Odata pošta nastradalima

Izvor: VOA, 16.Dec.2014, 21:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sidnej: Odata pošta nastradalima

Stanovnici Sidneja su se danas okupili u lokalnoj katedrali da održe memorijalnu službu za žrtve opsade Kafea Lindt okončane pogibijom dva taoca i naoružanog napadača.

Premijer Australije Toni Abot je  jučerašnju krizu opisao  kao “bolesnu maštu poremećene individue”.

Abot se pridružio svojim sugrađanima u žalosti za žrtvama opsade, koja se završila dramatičnom intervancijom policije.

Posle polaganja cveća na mestu nesreće, Abot je >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << opisao napadača, poreklom iz Irana  kao “duboko poremećenu” osobu sa dugim krivičnim istorijatom, mentalnim poremećajima i umešanu u ekstremizam.

Napadač je identifikovan kao 50 . to godišnji Man Haron Monis, dobro poznat australijskim vlastima, ali koji nije bio na listi terorista.

Taj samozvani muslimanski sveštenik je 2013.  uhapšen zbog ubistva bivše žene, ali je  pušten uz kauciju  .Takođe je proglašen krivim zbog slanja pretećih pisama roditeljima austalijskih vojnika poginulih u Avganistanu.

Australijske vlasti su saopštile da Monis nije bio u vezi ni sa jednom terorističkom grupom I da se radi o “ izolovanom incidentu”.

Muslimanske zajednice u Australiji  izdale su saopštenje u kome su osudile otmicu talaca I Monisovo korišćenje islamske zastave.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.