Seul: Pregovori i bez Pjongjanga

Izvor: VOA, 22.Jan.2016, 19:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Seul: Pregovori i bez Pjongjanga

Južnokorejska predsednica Park Geun Hje kaže da svetske sile treba da nađu način da se ponovo pokrenu odavno razgovori o severnokorejskom nuklearnom programu, čak i u slučaju da pregovorači Pjongjanga ne budu prisutni

“Iako to nije laka stvar, relevantne strane treba da pronađu različite i kreativne pristupe, kao što su petostrani razgovori bez Severne Koreje,” izjavila je Park u petak na sastanku sa najvišim državnim zvaničnicima u Seulu.

Park je takođe >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << izrazila nezadovoljstvo trenutnim mehanizmom šestostranih pregovora, koji su imali za cilj da Severna Koreja odustane od svog nuklearnog programa, ali koji nisu održani poslednjih sedam godina.

Šestostrani razgovori, koji uključuju Severnu i Južnu Koreju, SAD, Kinu, Japan i Rusiju – počeli su 2003. godine.

Severna Koreja je napustila razgovore 2009. zbog uvođenja međunarodnih sankcija nakon što je Pjongjang izvršio probu balističke rakete dalekog dometa.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.