Saudijska Arabija: Teheran da se ne meša u iračka pitanja

Izvor: B92, 30.Maj.2016, 00:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saudijska Arabija: Teheran da se ne meša u iračka pitanja

Rijad -- Saudijsko Ministarstvo inostranih poslova pozvalo je iranske vlasti da prestanu da se mešaju u unutrašnja pitanja Iraka.

To ministarstvo optužuje Teheran da podstiče versku netrpeljivost.

"Ako Iran želi mir i stabilnost u Iraku, treba da prestane da se meša u unutrašnja pitanja te zemlje i da se povuče", rekao je šef saudijske diplomatije Abdel el Džubeir.

Sunitska Saudijska Arabija i šiitski Iran su glavni rivali u regionu sa željom da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svaka od njih proširi svoj uticaj na Bliskom istoku.

"Prisustvo Irana u Iraku u bilo kom obliku je neprihvatljivo, među kojima je slanje šiita za podsticanje verske netrpeljivosti", rekao je Džubeir.

Iran je uputio svoje vojne savetnike u Irak i susednu Siriju gde pomažu tamošnjim vojskama u borbi protiv pobunjenika.

Iran i Saudijska Arabija su 3. januara prekinuli diplomatske odnose posle pogubljenja šiitskog imama u Saudijskoj Arabiji i napada na saudijska diplomatska predstavništa u Iranu.

Dve zemlje su iznele i međusobne optužbe o organizovanju ovogodišnjeg hadžiluka u Meki.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.