Izvor: Blic, 28.Sep.2016, 06:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saudijke predale istorijsku peticiju za oslobađanje od MUŠKARACA, a najviše su im zamerile - žene!

Više od 14.000 žena u Saudijskoj Arabiji potpisalo je peticiju u kojoj traže da se ukine sistem muškog nadzora.

U Saudijskoj Arabiji, da bi mogle da putuju, iznajme stan, odu kod lekara, studiraju, zaposle se, pa čak i da se udaju, žene moraju da dobiju saglasnost muškarca. U najvećem broju slučajeva njihovi staratelji su muški članovi porodice, najčešće očevi, braća ili muški rođaci, ali u slučaju da je žena udovica tu ulogu mogu da preuzmu i muška deca. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

#سعوديات_نطالب_باسقاط_الولايه80 #TogetherToEndMaleGuardianship#StopEnslavingSaudiWomen pic.twitter.com/VVln4McUkz

Ipak, možda najveći problem je to što žene ne mogu da se zaštite od svojih staratelja u slučaju da su zlostavljane. Tek od 2013. godine porodično nasilje postalo je kažnjivo u Saudijskoj Arabiji, ali istovremeno i teško dokazivo, jer žena može da izađe na sud samo uz dozvolu muškaraca.

#StopEnslavingSaudiWomen

I can't get that job..

I can't marry you..

I can't travel for treatment..

Cause he said NO pic.twitter.com/2VQjOiy5Ru

Sve ove stvari žene u Saudijskoj Arabiji žele da promene, a pokrenule su akciju pod heštegom #TogetherToEndMaleGuardianship odnosno "da zajedno okončamo muško starteljstvo" i #StopEnslavingSaudiWomen, odnosno "prestanite da porobljavate saudijske žene".

#سعوديات_نطالب_باسقاط_الولايه80 #StopEnslavingSaudiWomen it's ok ride a camel or have a strange driver but u don't have right for drive 👑👑👑 pic.twitter.com/YqOUVzYXCo

Ova grupa ubrzo se organizovala i van društvenih mreža i pokrenula peticiju. Istovremeno, grupa žena usprotivila se ukidanju sistema, a na društvenim mrežama odgovorile su im haštegom "Starateljstvo je za nju, ne protiv nje!"

Evo šta sve ne smete ako ste ŽENA U SAUDIJSKOJ ARABIJI

Ipak, Saudijke ne odustaju od svojih zahteva. Ono što traže je da žena bude odgovorna sama za sebe, odnosno da to pravo stekne između 18. i 21. godine života kada postaje punoletna.

Kraljevskom sudu peticiju je predala aktivistkinja Aziza Al-Jusef. Ovo je već drugi put tokom poslednjih pet godina da pokreće kampanju starateljstva.

"She has all her rights." (caption v @NYTBen; pic via @beHuman0) #TogetherToEndMaleGuardianship #SaudiArabia pic.twitter.com/wn7vpsHfy2

- Nikad nismo imale problem s vođenjem kampanja, ali je problem što ne dobijamo nikakav odgovor. No, uvek se nadamo, jer bez nade, ne možemo ni da pokušavamo - rekla je Al-Jousef.

Saudijske vlasti nisu komentarisale peticiju.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.