Saradnik Borisa Nemcova za Blic: Ovo je političko ubistvo

Izvor: Blic, 01.Mar.2015, 08:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnik Borisa Nemcova za "Blic": Ovo je političko ubistvo

Ubistvo Borisa Nemcova političke je prirode i dokaz je da svi ljudi u Rusiji koji žele demokratiju moraju da budu na oprezu, kažu za „Blic“ u Nemcovljevoj stranci Parnas.

Andrej Pivovarov, predsednik regionalnog odbora za Sankt Peterburg ove partije, tvrdi za „Blic“ da ne postoji drugi motiv za ubistvo poznatog opozicionara u centru Moskve.

U bivšeg vicepremijera Rusije s kraja 90-ih u petak uveče ispaljena su četiri hica u leđa u blizini Kremlja. U trenutku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ubistva bio je u šetnji mostom preko reke Moskve sa Anom Duritskom, ukrajinskom manekenkom, koja nije povređena.

Putin: „Krivci će biti kažnjeni“

Putin je u telegramu saučešća Nemcovljevoj porodici naveo da će biti učinjeno sve kako bi organizatori i izvršioci ubistva bili kažnjeni. „Boris Nemcov je ostavio trag u istoriji Rusije, u politici i javnom životu. Radio je na važnim funkcijama u teškom prelaznom periodu za našu državu. Uvek je direktno i pošteno iznosio svoju poziciju, branio svoje gledište“, piše Putin. „Gardijan“ podseća da je Nemcov bio jedan od malobrojnih preostalih opozicionara u Rusiji.

- Uvereni smo da je u pitanju političko ubistvo jer smo to proverili na svim relevantnim instancama do kojih smo mogli da dođemo. Očekujemo da ćemo nakon ovoga okrenuti novi list u ruskoj politici jer je ovo bilo ubistvo prvog čoveka ruske opozicije. Za danas planiramo marš u Moskvi, a naravno da će posle njega biti još mitinga. Treba sada da pritiskamo Kremlj još više - navodi Pivovarov, koji kaže da je bio prijatelj s Nemcovom.

Za danas je u ruskoj prestonici prvobitno bio planiran miting pod nazivom „Proleće“, na kojem je trebalo da govori Nemcov. Nakon ubistva, opozicija je odlučila da u Moskvi održi šetnju u čast Nemcova, koju su vlasti prvo zabranile, a potom dozvolile.

- Obećali su da neće hapsiti naše aktiviste i da će pomoći da sve prođe u miroljubivom tonu pošto niko ne želi nerede - kaže Pivovarov.

On tvrdi da Vladimir Putin, predsednik Rusije, laže kada kaže da ima 86 odsto podrške građana, a da opozicija ima samo pet odsto i da će to dokazati.

Nemcov je 10. februara za ruski sajt „Sobesednik“ tvrdio da se plaši da će ga Putin ubiti.

- Bojim se da će me Putin ubiti. Verujem da je on pokrenuo rat u Ukrajini. Baš ga ne volim- rekao je tada Nemcov.

Pokušaj destabilizacije Rusije

Istražni komitet Ruske Federacije navodi da je pucano iz pištolja marke „makarov“ i da je zločin pažljivo isplaniran a mesto dobro odabrano. Što se tiče motiva, jedan bi po njima mogao da bude provokacija koja bi trebalo da destabilizuje političku situaciju u Rusiji. Tu su i pretnje Nemcovu da će završiti kao novinari „Šarli ebdoa“ u Parizu, a proverava se i veza s događajima u Ukrajini. Moguće je i to da ubistvo ima veze s poslovnim aktivnostima Nemcova, ali i da je u pitanju neki lični animozitet.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.